17 huh 2013

Omasairaala huolehtii Leijonista MM-kisojen ajan

Omasairaala on Suomen jääkiekkomaajoukkueen virallinen sairaala MM-kisojen ajan. Sairaalassa on kisojen ajan valmius ottaa vastaan pelaajia ympäri vuorokauden.

Jääkiekkoliiton ylilääkärin Harri Hakkaraisen mukaan vakavia loukkaantumisia sattuu arvokisoissa onneksi harvoin. ”On tärkeää, että pelaaja pääsee mahdollisimman nopeasti huippuasiantuntijan hoitoon, jos jotakin vakavampaa sattuu.”

”Omasairaalassa pystytään hoitamaan diagnostiikka ja kuvantaminen eli käytännössä magneettikuvaus saman tien. Myös leikkaussali on valmiudessa kisojen ajan”, kertoo Omasairaalan ylilääkäri Markus Torkki.

”Tyypillisiä jääkiekkoilijan vammoja ovat olkapää-, polvi- ja nilkkavammat sekä erilaiset ruhjeet”, sanoo Harri Hakkarainen. ”Aina syntyy vammoja, sille ei voi mitään. Mutta yhtälailla jokainen vamma on turha, ja yksittäinenkin loukkaantuminen voi pahimmillaan johtaa uran loppumiseen. Puolet kaikista vammoista on kuitenkin rasitusperäisiä eli ne ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa.  Vaikka laji on luonteeltaan nopea ja siinä tapahtuu paljon, kilpailujen aikana on lääkärin hoidettavana vammojen lisäksi muita terveyteen liittyviä kysymyksiä, kuten infektioita, allergia- tai astmaoireita ja niin edelleen.”

Asiantuntevaa hoitoa eri lajien urheilijoille

Urheiluvammat ovat usein tyypillisiä ortopedistä osaamista tai käsikirurgiaa vaativia vammoja, mutta valtaosasta selvitään konservatiivisella hoidolla. Vain pieni osa vaatii leikkauksen. Monessa urheilulajissa nivelet, nivelsiteet ja rustot ovat kovilla. Suuri osa Omasairaalan asiakkaista tulee vastaanotolle liukastumisen tai kaatumisen aiheuttaman vamman takia. Monet heistä ovat liikunnallisia ja he haluavat toipua nopeasti voidakseen jatkaa liikkumista.

Omasairaalassa on lääkäreiden lisäksi myös omat fysioterapeutit, jotka ovat erikoistuneet eri raajojen kuntouttamiseen. Jos asiakas ei malta toimia kuntoutusohjeiden mukaisesti, se voi pilata hyvin onnistuneen leikkauksen.

”Urheilijat ja liikuntaa harrastavat ovat motivoituneita paranemaan: he uskovat mitä sanotaan ja paneutuvat tekemään kuntoutumisharjoitukset saatujen ohjeiden mukaan. Usein huippu-urheilijalla aito halu kuntoutua nopeasti, koska toimeentulo on kiinni kilpailukunnosta. Siksi tarvitaan tarkkoja ohjeita ja hyvää huolenpitoa”, Markus Torkki muistuttaa.

Lisätietoja:

Omasairaala, ylilääkäri Markus Torkki, puh. 040 527 5931