Kuntoutuksen kautta aktiiviseen arkeen

Pohjola Sairaalassa kuntoutumisestasi vastaa joukko fysioterapian ja toimintaterapian huippuammattilaisia. Fysioterapeuttimme ja toimintaterapeuttimme keskittyvät vain oman erikoistumisalueensa vammojen kuntouttamiseen, joten saat aina parasta ja sinulle kohdennettua kuntoutusta. Pohjola Sairaalassa kuntoutuksestasi huolehtii sinulle nimetty fysioterapeutti tai toimintaterapeutti, johon voit olla suoraan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää kuntoutuksestasi. 

Oikein ajoitettu, huolellisesti suunniteltu ja toteutettu fysioterapia auttaa sinua kuntoutumaan nopeammin. Harjoittelu on aina yksilöllistä ja harjoitukset sovitetaan elämäntilanteesi, työsi ja harrastuksesi huomioon ottaen. Kuntotutumisesi tehostuu sinun ollessasi aktiivinen osallistuja sekä noudattamalla saamiasi harjoitteluohjeita. Fysioterapiassa käyvät lähes kaikki leikkauksen läpikäyneet asiakkaamme. 

Pohjola Sairalassa käden alueen vammojen hoidon ja käden kuntoutuksen parissa työskentelee myös toimintaterapeutti. Toimintaterapeutti pyrkii palauttamaan käden ja koko yläraajan toimintakykyä valmistamalla yksilöllisiä ortooseja potilaiden käyttöön ennen käsileikkausta tai käsileikkauksen jälkeen, kuntouttamalla potilasta, muuttamalla potilaan toimintatapoja ja opastamalla potilasta apuvälineiden käytössä.

Kuntoutustilamme

Pohjola Sairaalan tilavat fysioterapeuttien vastaanottotilat sekä laadukkailla ja tutkituilla kuntosalilaitteilla varustettu iso harjoitusalue tarjoavat parhaat mahdolliset puitteet tehokkaalle kuntoutumiselle. Pohjola Sairaalan tiloissa on myös pukeutumis- ja peseytymistilat, joita voit käyttää harjoittelusi yhteydessä.

Olkapää on toiminnaltaan ja rakenteeltaan hyvin laaja-alainen ja haasteellinen. Olkapään kuntoutus vaatii kehon kokonaisvaltaista huomioimista sekä tarkasti kohdennettua ja ajoitettua harjoittelua. Olkapääkuntoutuksessa tehdään harjoitteita usein kuminauhan sekä toisinaan myös kuntosalilaitteiden ja painojen avulla.

Polven kuntoutuksessa pyritään lyhellä aikavälillä kivuttomuuteen, liikeratojen palautumiseen ja kävelyn normalisoitumiseen. Pidemmän aikavälin tavoitteena on palauttaa toimintakyky vastaamaan työ- ja vapaa-ajan vaatimuksia. Kuntoutus toteutetaan yksilöllisen harjoitusterapian keinoin fysioterapeutin ohjauksessa.

Jalkaterää ja nilkkaa kuntoutetaan usein erilaisten kuntosalilaitteiden avulla. Voiman ja tasapainon kehittämiseen liittyvät harjoitteet ovat tärkeässä roolissa jalkaterän ja nilkan kuntoutuksessa. Jalkakuntoutujan apuvälineitä ovat nilkan tuet, lastat, korotuskengät ja kyynärsauvat.

Kyynärpään kuntoutuksessa avainasemassa on pitkäkestoinen ja usein toistuva omatoiminen harjoittelu. Kyynärpään kuntoutus voi kestää useista kuukausista jopa muutamaan vuoteen. Fysioterapeutin tekemä avustettu liikerataharjoittelu kyynärniveltä venyttämällä on tärkeä osa kuntoutumista. Kyynärnivelen venyttämisen apuvälineinä käytetään venytyslastoja ja ortooseja.

Käden kuntoutuksessa pyritään mahdollisimman nopeasti kivuttomuuteen sekä käden toimintakyvyn parantumiseen, työn ja harrastustesi asettamien vaatimusten mukaiseksi. Omatoiminen harjoittelu sekä kokemus käden käytöstä ovat tärkeä osa käsiterapiaa. Käsiterapiassa voidaan harjoitusten lisäksi käyttää asiakkaan toimintakykyä lisääviä menetelmiä, esimerkiksi peiliterapiaa sekä erilaisia venytyksiä lastoin ja ilman. Käsiterapiaa toteuttaa fysioterapeutti ja/tai toimintaterapeutti tiiviissä yhteistyössä käsikirurgin kanssa.