Käyntisi kuvauksessa

Tarvitset kuvaustutkimukseen aina lääkärin lähetteen. Kuvaukseen tullessasi ilmoittaudu ensin aulassa hoivamestarille. Hoivamestari ohjaa sinut odotustilaan, josta kuvantamisestasi vastaava hoitaja kutsuu sinut kuvaukseen ja huolehtii hyvinvoinnistasi kuvantamisen ajan.

Pääset röntgeniin ja kartiokeilakuvaukseen aina ilman ajanvarausta. Magneettikuvaukseen ja ultraäänitutkimukseen tarvitaan sen sijaan erillinen ajanvaraus. Pyrkimyksemme on, että pääset kuvaukseen aina saman käyntisi yhteydessä, mutta jos tämä ei ole mahdollista, hoivamestari varaa sinulle toisen ajan.

Ennen kuvausta

Magneettikuvaus:

Saapuessasi vastaanotolle täytä huolellisesti esitietolomake. Muista merkitä esitietolomakkeelle, jos sinulla on kehonsisäisiä metalliosia, kuten proteeseja, lääkepumppuja tai tahdistimia. Mainitse myös, jos olet raskaana. Kuvauskäyntiin kannattaa varata aikaa yhteensä noin tunti.

Ennen magneettikuvausta saat yleensä syödä ja juoda normaalisti. Poikkeustilanteissa kuvantamisen henkilökunta antaa ohjeet valmisteluihin. Sinulle on varattu erillinen pukuhuone, jonka kautta kuljetaan kuvaushuoneisiin. Kuvaushuoneen magneettikenttä on voimakas, joten muista ottaa kaikki korut ja metallit pois ennen kuvausta.

Röntgen- ja kartiokeilakuvaus:

Röntgenkuvaukseen ja kartiokeilatutkimukseen tulo ei vaadi erityisiä esivalmisteluja. Voit siis syödä ja juoda normaalisti ennen kuvausta. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi raskaus voi olla esteenä tutkimusten tekemiselle.

Ultraäänikuvaus:

Ultraäänitutkimuksen esivalmistelut riippuvat kuvattavasta kohteesta. Mikäli kyseessä on vatsa, tulee sinun olla syömättä ja juomatta kolme tuntia ennen tutkimusta, ja tutkimuspäivänä tulee olla ilman nikotiinituotteita, purukumia, kahvia ja hiilihapollisia juomia. Lisäksi virtsarakon tulisi olla täysi tutkimukseen tullessa. Saat aina tarvittavat valmistautumisohjeet viimeistään aikaa varatessasi.

Kuvauksen aikana

Magneettikuvaus:

Muista olla kuvauksen aikana täysin liikkumatta. Kuvauksessa kuvauskohde on MRI-laitteen keskellä optimaalisen kuvanlaadun varmistamiseksi. Kuvaus kestää yleensä noin 20-25 minuuttia.

Röntgenkuvaus ja kartiokeilatutkimus:

RTG- ja KKTT-tutkimuksissa käytetään säteilyä kuvan muodostukseen. Käyttämämme laitteet ovat moderneja, ja säteilyannoksemme optimoidaan aina mahdollisimman pieneksi ikäsi ja kokosi mukaisesti. Lisätietoa säteilyannoksesta voit kysyä sinua kuvaavalta hoitajalta.

Ultraäänikuvaus:

Ultraäänitutkimus kestää normaalisti noin 10-20 minuuttia, ja tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa näytteitä sekä pistää ohjatusti lääkeaineita haluttuun kohteeseen.

Kuvauksen jälkeen

Kuvauksen jälkeen palaat tavallisesti vielä lääkärin vastaanotolle tai sinulle sovitaan vastausten kuulemista varten aika lähettävälle lääkärille. Soittoaika sovitaan normaalisti tutkimusta seuraavalle päivälle.

Kuvasi siirtyvät automaattisesti tietokantaan, josta röntgenlääkäri tulkitsee kuvat ja lausunto toimitetaan lähettävälle lääkärille. Lääkäri saa kuvat myös omalle tietokoneelleen ja päättää, miten vaivaasi ryhdytään hoitamaan. Tarvittaessa lähettävä lääkärimme sekä röntgenlääkäri tulkitsevat otetut kuvat yhdessä oikean hoitolinjan valitsemiseksi.

Pääsääntöisesti lupaamme, että tutkimustulokset valmistuvat seuraavaan arkipäivään mennessä. Mikäli on tarve nopeammalle aikataululle, voit selvittää asian kuvantamisen henkilökunnan kanssa.