Älykipsi kuntoutuksen tukena

Pohjola Sairaala pilotoi tekoälyyn perustuvaa Älykipsiä tapaturmapotilaiden kuntoutuksessa. Älykipsi otetaan osaksi tapaturmapotilaiden kuntoutusta Pohjola Sairaalan pilotissa ensimmäisenä Suomessa. Älykipsi auttaa potilasta toteuttamaan fysioterapeutin kanssa suunniteltua kuntoutusohjelmaa, neuvoo sopivan harjoitustason löytämisessä ja auttaa välttämään ylirasitusta, joka voi haitata toipumista. Älykipsin tavoitteena on, että potilas kuntoutuu entistä nopeammin henkilökohtaisten ja tilanteeseensa sopivien ohjeiden ansiosta.

Käytännössä Älykipsi on sovellus, joka kerää dataa esimerkiksi kipsiin, lastaan tai vaikkapa kantositeeseen kiinnitetystä sensorista. Kerätyn datan perusteella sovellus antaa potilaalle ohjeita, joiden perusteella hän voi päättää, miten toimia. 

- Joillakin tapaturmapotilailla haasteena voi olla leikatun jalan tai käden ylirasitus. Potilaat toteuttavat yleensä tunnollisesti heille suunniteltua kuntoutusohjelmaa, ja kun siihen lisätään normaaliin arkeen kuuluva liikunta ja rasitus, saattaa toipuva raaja rasittua liikaa. Pahimmillaan ylirasitus hidastaa kuntoutumista. Älykipsin avulla voimme ohjata potilaan kuntoutusta entistä paremmin, kuvaa Pohjola Sairaalan ylilääkäri Markus Torkki.

Älykipsi on tapaturmasta kuntoutuvan potilaan ja hänen kuntoutumistaan ohjaavan fysioterapeuttinsa paras kaveri, sillä se seuraa ja ohjaa kuntoutuvan potilaan aktiivisuutta, kuntoutusohjelman suorittamista sekä auttaa potilasta tekemään harjoitusliikkeet oikein. Älykipsin avulla potilas voi mukauttaa toimintaansa reaaliaikaisesti kertyvän datan perusteella.

Älykipsi vie kuntoutuksen jälkiviisastelusta reaaliaikaiseen toimintaan

Huippu-urheilijoiden tapaan tapaturmasta toipuvien potilaiden pitäisi pyrkiä siihen, ettei rasitusta olisi liikaa eikä liian vähän. Tähän saakka potilas on voinut seurata rasituksen määrää vain tarkkailemalla omia tuntemuksiaan. Se on vaikeaa, sillä useimmiten yli- tai alirasitus tuntuu vasta viiveellä, ja vahinko on jo päässyt tapahtumaan. Älykipsi seuraa rasitusta reaaliaikaisesti ja ilmoittaa, kun optimaalisen rasitustason katto lähestyy. Lisäksi Älykipsi tarjoaa selkeästi paketoitua dataa potilaan kuntoutumisesta, jota potilas voi käydä läpi yhdessä fysioterapeuttinsa kanssa seurantatapaamisissa tai vaikkapa puhelimessa.

- Älykipsi on erinomainen esimerkki siitä, miten teknologian ja terveysalan ammattilaisen saumaton yhteistyö voi auttaa potilasta kuntoutumaan entistä nopeammin ja voimaan paremmin. Älykipsin sensorin keräämän datan ansiosta potilaalle rakennettua kuntoutussuunnitelmaa voidaan nyt myös toteuttaa täysin yksilöllisesti, kertoo terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnasta OP Ryhmässä vastaava johtaja Samuli Saarni.

Pohjola Sairaalan Älykipsi-pilotti toteutetaan ensivaiheessa Helsingin Pohjola Sairaalassa ja siihen osallistuu 100-150 tapaturmasta kuntoutuvaa potilasta. Pilotti käynnistyy alkuvuodesta 2018. Älykipsi sovelluksineen on Pohjola Terveyden kehittämä palvelu, joka hyödyntää Suunnon Movesense-sensoriteknologia. Käytännössä Älykipsin käyttämä data potilaan toiminnasta kerätään Movesense-anturilla.

Älykipsiin pääsee tutustumaan myös Slushissa OPn osastolla 30.11.-1.12.

Lisätietoja:
Samuli Saarni, terveys- ja hyvinvointiliiketoiminta-alueen johtaja, OP Ryhmä
Markus Torkki, ylilääkäri, Pohjola Sairaala

Haastattelupyynnöt:
OP Ryhmän viestintä, viestinta@op.fi, p. 050 523 9904

Suunto Movesense®
Movesense® on Suunnon julkaisema avoin mittaussovellusten kehitysympäristö, jonka avulla yritykset ja yksittäiset kehittäjät voivat toteuttaa omia anturituotteita nopeasti ja kustannustehokkaasti. Movesense-kokonaisuuteen kuuluu kevyt ja kestävä liike- ja sykeanturi, jonka toiminnallisuuden kehittäjä voi itse räätälöidä käyttökohteen mukaisesti, liitin anturin kiinnittämiseksi mittauskohteeseen, ja ohjelmistokirjastot anturin kanssa yhteensopivien puhelinsovellusten kehittämiseen iOS:lle ja Androidille. Lisätiedot www.movesense.com.

Teksti: Anna Inget


Lue lisää