Ammattilaiset urheilijan tukena

Kilpacheerleadingia harrastavan Laura Stenin epäilty tapaturmavamma osoittautui hermovaurioksi. Sten ohjattiin ortopedin vastaanotolta hermoratatutkimuksiin sekä neurologille.

Kun 18-vuotias Laura Sten heräsi viime elokuussa, hän ei olisi uskonut tulevaisuuden haaveissa siintävien cheerleadingin USASF-seurajoukkueiden MM-kilpailuiden olevan vaarassa.

Hän ei pystynyt nostamaan kättään. Jo edellisenä iltana harjoituksissa Sten oli tuntenut kätensä puutuvan omituisesti, mutta nukkumaan mennessä sitä oli pystynyt liikuttamaan.

Vaikka Sten kuinka yritti, käsi ei aamulla totellut käskyjä. Se nousi vain kymmenen senttiä. Aamupalan tekeminen oli vaikeaa, koska käden liikerata oli olematon.

Aluksi nuori nainen kuvitteli harjoituksissa tehtyjen liikkeiden ärsyttäneen olkavartta ja aiheuttaneen jonkinlaisen jumitilan lapaluuhun tai hartioihin.

Kuten kaikkien Suomen Cheerleadingliittoon kuuluvien seurojen, myös tamperelaisjoukkue Dream Team Cheerleaders Wildcatsin lisenssivakuutus oli OP Vakuutuksessa, joten Sten suuntasi Tampereen Pohjola Sairaalaan tutkimuksiin.

‒ En ollut peloissani käteni vuoksi, mutta epätoivo alkoi iskeä, kun sillä ei voinut tehdä mitään.  Ajattelin, että jokin hermo saattaisi olla jumissa ja aiheuttaa toimintakyvyttömyyden, Sten muistelee yli puoli vuotta sitten alkanutta vaivaa.

Pohjola Sairaalassa hänet ohjattiin ensin ortopedi Vesa Lepolan vastaanotolle, koska Sten epäili ongelman johtuvan harjoituksissa mahdollisesti sattuneesta vammasta. Lepola määräsi Stenin jatkotutkimuksiin. Magneettikuvista ja EMG-tutkimuksesta selvisi, että Stenillä oli olkapään alueella toimimattomia lihaksia.

‒ Kun lihakset eivät toimi normaalisti ja alkavat surkastua, ne näkyvät kuvissa eri värisinä. Ymmärsin, että kyse on nyt muusta kuin tavallisesta tapaturmasta. Lauran käden tilanne oli selvitettävä hermoratatutkimuksella, Lepola kuvailee.

Lopulta kädestä löytyi hermovaurio, jonka aiheuttajaa etsitään edelleen.

Vakavasti koko sydämellä

Sten kertoo, että hänet toivotettiin sydämellisesti tervetulleeksi Pohjola Sairaalaan. Erityisesti lääkärien asenne saa häneltä kiitosta.

‒ Oireeni otettiin alusta asti vakavasti. Lääkärit olivat valmiita auttamaan minua, jotta pääsisin mahdollisimman nopeasti takaisin harrastukseni pariin. Odotella ei tarvinnut ja tutkimukset tehtiin nopeasti. Yksi jopa silloin, kun lääkärin olisi jo pitänyt lähteä kotiin, Sten kuvailee hoitoa Pohjola Sairaalassa.

‒ Urheilijalle on tärkeää, ettei häntä jätetä vamman kanssa yksin. Jokainen lääkäri on tähän asti kohdellut minua kuin olisin heidän ainoa potilaansa, hän jatkaa.

Suomen huiput työskentelevät Pohjola Sairaalassa

Lepolan tutkimusten jälkeen Sten lähetettiin hermoratatutkimusten lisäksi Pohjola Sairaalan neurologille ja fysioterapiaan. Lepola sanoo, että tärkeintä on, että potilas saa tarvitsemansa hoidon ja oikeiden asiantuntijoiden avun. Pohjola Sairaalasta löytyy joukko Suomen johtavia erikoislääkäreitä.

‒ Välillä luokseni tulee potilaita, joita tutkiessa selviää, etten minä olekaan paras mahdollinen lääkäri heitä auttamaan. Koska meillä on Pohjola Sairaalassa tiivis asiantuntijoiden yhteisö, voimme jakaa ajatuksia ja tehdä arvioita tarvittaessa yhdessä, Lepola jatkaa.

Fysioterapian avulla osa Stenin käden liikeradoista on palautunut ja hän uskaltaa taas haaveilla kilpailemisesta. Joukkuetoverien tuki on ollut äärimmäisen tärkeää Stenille. Hän on käynyt seuraamassa harjoituksia ahkerasti. Harjoitusintoa hermovaurio ei ole laskenut ‒ päinvastoin.

‒ Luotan Pohjola Sairaalan lääkäreihin ja fysioterapeuttiini täysin. Hermovaurioista selviäminen ottaa aina oman aikansa. Olen nyt parhaiden ammattilaisten hoidettavana, joten uskon asioiden ratkeavan aikanaan, Sten kertoo.

Sten on tehnyt paljon oheisharjoitteita ja kuntouttanut kättään. Vaikka hoito on ollut pitkällinen ja syyt ovat vieläkin hämärän peitossa, hän on silti toiveikas.

Teksti: Virvamaria Toikka


Lue lisää