Anna lapselle lahjaksi aikaa

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä monilla perheillä on mahdollisuus viettää aikaa yhdessä. Pohjola Sairaalan lastenlääkäri Saija Savinainen kehottaa vanhempia ottamaan kiireettömistä päivistä ilon irti ja liikkumaan yhdessä lastensa kanssa.

– Nykyarki on usein hyvin hektistä. Etenkin lomien aikaan olisi tärkeää pysähtyä perheen äärelle ja keksiä yhteistä tekemistä. Samalla on hyvä mahdollisuus kuulostella, mitä omalle lapselle kuuluu ja saada lapsi tuntemaan itsensä tärkeäksi, Kuopion Pohjola Sairaalassa työskentelevä lastenlääkäri Saija Savinainen toteaa.

Yhdessä liikkumiseen ei tarvita autoa, kalliita harrastusvälineitä tai hintavia pääsylippuja. Saija Savinainen muistuttaa, että lasten odotukset perheen yhteisestä tekemisestä ovat yleensä melko matalalla.

– Lumiukon tekeminen yhdessä isän ja äidin kanssa voi olla lapselle loman kohokohta. Myös eväsretki lähilaavulle tai yhteinen uimahallireissu ovat lapsille yleensä mieluista puuhaa. Pulkkamäki, hiihtolenkki tai sisäleikkipuisto – kaikki ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja! Tärkeintä on, että aikuinen uskaltaa jättää turhan pönötyksen pois ja heittäytyä lapsen kanssa leikkimään.

Savinaisen mukaan koko perheen yhdessä liikkuminen antaa lapselle mallin terveellisestä elämästä. Lapsena omaksutut elämäntavat jatkuvat todennäköisemmin myös aikuisuudessa. Yhdessä puuhailu ja liikkuminen vahvistavat myös lapsen ja vanhemman kiintymyssuhdetta, ja parantavat koko perheen hyvinvointia.

– Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä suurempia idoleita omat vanhemmat ovat, Savinainen muistuttaa.

Mieluista tekemistä

Jos omat ideat eivät riitä mielekkään yhdessä tekemisen ideointiin, Saija Savinainen kehottaa kysymään asiaa lapselta.

– Jos lapsi saa ehdottaa mitä tehdään, tekeminen on ainakin mieluista. Lapsilta voi kysellä muutamia eri vaihtoehtoja ja valita niistä vanhempana sen, mihin tuntuisi itse luontevimmalta lähteä mukaan. Jos ei ole ikinä lasketellut, rinteeseen lähtemisen kynnys voi olla korkeampi kuin vaikkapa luistelemisen.

Lastenlääkärin ammatissaan Savinainen kohtaa paljon lapsiperheitä. Hän sanoo, että lasten ja vanhempien välistä vuorovaikutusta on helppo parantaa, harrastamalla ja puuhailemalla paljon yhdessä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän kouluterveyskyselyn vastauksista käy ilmi, että yli kolmannes lapsista ja nuorista haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Lasten huoltajista taas peräti 40 prosenttia kokee, ettei perhe vietä riittävästi aikaa yhdessä.

THL:n mukaan perheen yhteinen aika on muun muassa lapsen hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta tärkeää.

– Ajan ja huomion antaminen lapselle on tärkeämpää kuin moni vanhempi uskokaan. Se antaa arvokkaita eväitä pienen ihmisen koko elämään, kiteyttää myös Pohjola Sairaalan Saija Savinainen.

Teksti: Taru Schroderus, kuva: kuvituskuva


Lue lisää