Diabetes voi yllättää minkä ikäisenä tahansa

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14.11. Päivä on myös insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä.

Marraskuussa vietettävän maailman diabetespäivän tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota diabetekseen, jota Suomessakin sairastaa noin puoli miljoonaa ihmistä.

Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii päivittäistä omahoitoa. Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan, tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti.

Pohjola Sairaalassa työskentelevän lääkäri Tuomo Oikaraisen mukaan ykköstyypin diabetes puhkeaa, kun haiman oma insuliinituotanto lakkaa.

– Kun haima ei enää eritä insuliinia, verensokeri nousee nopeasti. Tällöin elimistö pyrkii poistamaan ylimääräistä sokeria virtsaan, mikä oirehtii runsaana virtsaamisena. Sitä puolestaan seuraa janon tunne ja runsas juominen. Hoitamattomana potilaan yleistila heikentyy nopeasti, jonka vuoksi insuliinihoito on aloitettava viipymättä sairaalassa. Taudin alku on nopea ja jo taudin epäily vaatii verensokerimittauksen tekemistä päivystyksenä, Oikarainen kertoo.

Ykköstyypin diabeteksesta puhutaan usein lapsuusiän diabeteksena ja nykyisinkin noin 500 alle 15-vuotiasta sairastuu siihen vuosittain.

Yhä useampi insuliinipuutosdiabeetikko on kuitenkin aikuisikäinen, jolloin puhutaan piilevästä autoimmuunidiabeteksesta (LADA = Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Sairauden alussa verensokerinousu on hitaampi, jolloin se saatetaan sekoittaa tyypin 2 diabetekseen, josta se kuitenkin eroaa verensokeritason jatkuvan nousun myötä.

– Perinteisesti ajatellaan, että tyypin 1 diabeteksen ehkäisy ei ole mahdollista. Tämäkin voi muuttua lähivuosina, kun Suomessa kehitteillä oleva diabetesrokote pääsee markkinoille. Rokote suunnataan tiettyä enteroviruksen alatyyppiä vastaan, jonka arvellaan olevan yksi ykköstyypin diabeteksen aiheuttajista, Oikarainen kertoo.

Riskitekijät viittaavat 2 tyyppiin

Tyypin 2 diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä sairauksista Suomessa ja koko maailmassa. Sitä sairastaa jo yli 300 000 suomalaista ja lisäksi noin 150 000 tietämättään. Arvioiden mukaan sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Tuomo Oikarainen sanoo, että tyypin 2 diabeteksesta tunnistetaan nykyisin useampia tyyppejä, mutta valtamuodossa syynä on kehon resistenssi insuliinille.

– Tauti on alkuvaiheessa usein oireeton, mutta kun riskitekijät tiedetään, niiden perusteella jokainen voi arvioida omaa tautiriskiään. Keski-ikä, ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus sekä liikkumattomuus ovat taudin suurimmat riskitekijät. Monesti tyypin 2 diabetekseen liittyy myös perinnöllinen alttius, Oikarainen kertoo.

Sairastuminen tyypin 2 diabetekseen tapahtuu yleensä yli 40 vuoden iässä, mutta ylipainon lisääntyessä sairautta tavataan yhä nuoremmilla.

Terveelliset elämäntavat suojaavat diabetekselta

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Tärkeimmät ehkäisykeinot ovat liikunta, terveellinen ruoka ja painonhallinta.

Tuomo Oikarainen kehottaa riskiryhmään kuuluvia miettimään, mikä omassa arkipäivässä olisi helpoin keino parantaa elintapoja, ja pohtimaan sen jälkeen, mikä estää hyvien aikeiden toteutumista.

– Esteiden poisto on helpoin tapa saada asioita toteutumaan. Joskus keino voi olla esimerkiksi liikunta-ajan varaaminen kalenteriin ja liikkumaan motivoivien, hyvien urheiluvaatteiden ostaminen. Aikaa kannattaa varata myös sille, että suunnittelee viikon ruokaostokset etukäteen. Kun kotona on nopeasti valmistuvaa ja terveellistä ruokaa saatavilla heti työpäivän jälkeen, repsahduksia tapahtuu vähemmän.

Pohjola Sairaalan sähköinen oirekysely voi paljastaa koholla olevan diabetesriskin. Tuomo Oikarainen kehottaa työantajia ohjaamaan riskiryhmään kuuluvia työntekijöitä tekemään oirekyselyn, jotta mahdollinen hoitoon pääsy tapahtuu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Yksilöllä on vastuu omista elintavoistaan, mutta ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat paljon siihen, miten hyvin ihminen pystyy tekemään terveellisiä valintoja. Tärkeintä on löytää keinot, joilla ihmiset motivoituvat auttamaan itse itseään, Oikarainen päättää.

Näin ehkäiset tyypin 2 diabetesta

  • Pysyttele normaalipainoisena. Tyypin 2 diabeteksen suurin yksittäinen riskitekijä on ylipaino. Erityisen vaarallisia ovat vyötärönseudulle kertyneet kilot.
  • Ruokavalio kuntoon. Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Omaksu säännöllinen ateriarytmi.
  • Mittauta verensokeriarvosi. Verensokeritaso kannattaa selvittää nelikymppisenä. Tee diabetesriskitesti.
  • Säännöllinen liikunta. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimuksista tiedetään, että päivittäinen, noin 30 minuutin pituinen, kohtuukuormitteinen, kestävyystyyppinen liikunta vähentää tyypin 2 diabeteksen ilmaantumista noin 60 prosenttia myös korkean riskin henkilöillä.
  • Tunnista perinnöllinen riski. Jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes, on lasten elinikäinen riski sairastua diabetekseen 40 prosenttia. Jos molemmilla vanhemmilla on diabetes, on sairastumisriski 70 prosenttia.

Teksti: Taru Schroderus, kuva: kuvituskuva


Lue lisää