Flunssa vaivaa – pitääkö mennä lääkäriin?

Syksy on flunssien kulta-aikaa. Milloin pitäisi mennä lääkäriin? Entä milloin pitää jäädä pois töistä?

Aikuiset sairastavat flunssan eli ylähengitystieinfektion keskimäärin kolme kertaa vuodessa. Lapsilla ja lapsiperheissä flunssat ovat vieläkin yleisempiä. Flunssa ja ärhäkämpi influenssa ovat molemmat virusperäisiä sairauksia.

– Viruksia on kaikkialla, joten flunssilta ei voi kokonaan välttyä. Riittävän tiheä käsien pesu ja terveelliset elämäntavat ehkäisevät parhaiten sairastumista, yleislääketieteen erikoislääkäri Miia Jansson Tampereen Pohjola Sairaalasta kertoo.

Sinkkiä ensioireisiin

Flunssan oireiden ilmaannuttua ei ole paljon tehtävissä, jotain kuitenkin. Sinkki saattaa tutkimusten mukaan lyhentää flunssan kestoa.

– Sinkki imeskelytablettina vähintään 75 mikrogramman päiväannoksena lyhentää flunssan kestoa aikuisilla noin vuorokaudella, jos hoito aloitetaan 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta. Flunssan oireita voi helpottaa myös kipulääkkeillä, höyryhengityksellä ja nenäsuihkeilla. Hunaja, eukalyptusöljy tai mikä tahansa nielua kosteuttava neste saattaa helpottaa ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää, Jansson sanoo.

Hän on itse kokenut sinkin ja normaalia runsaamman C-vitamiiniannoksen helpottavan flunssaoireita.

Milloin lääkäriin?

Flunssa ei yleensä vaadi lääkärissä käyntiä. Rajumpien oireiden ilmaantuessa on kuitenkin viisasta käydä yleislääkärin vastaanotolla.

– Jos flunssan oirein alkaneeseen tautiin liittyy aikuisella korkea kuume ja voimakas uupumus tai jos hengittäminen on selvästi raskasta, kannattaa käydä varmistamassa, ettei kyseessä ole alkava bakteerikeuhkokuume, Jansson neuvoo.

– Samoin, jos tauti on ollut jo selvästi paranemassa ja oireet uusivat viikon parin kuluessa, on varmistettava, ettei kyseessä ole bakteerijälkitauti, kuten keuhkokuume tai poskiontelotulehdus. Myös silloin kun häiritsevä yskä kestää yli kolme viikkoa, on hyvä lähteä lääkäriin.

OP Vakuutuksen asiakkaat voivat kysyä neuvoa flunssaoireisiin Pohjola Terveysmestarilta. Terveysmestari neuvoo, miten oireita voi hoitaa kotona ja ohjaa tarvittaessa sopivan ammattilaisen vastaanotolle.

Voi mennä töihin

Flunssaa aiheuttavia viruksia on joka paikassa. Flunssaoireinen henkilö ei ole siten työpaikallakaan erityinen tartunnan lähde muille työntekijöille. Käsihygieniasta, samoin kuin aivastelu- ja yskimishygieniasta, on kuitenkin huolehdittava.

– Töihin voi mennä sen mukaan, kun oireet antavat myöten. Riippuu paljon työn luonteesta, onnistuuko työnteko vai onko viisaampaa levätä kotona, Jansson ohjeistaa.

– Ruumiillista ponnistelua tulee varoa, jotta vältettäisiin mahdollisten komplikaatioiden kehittyminen. Kevyt liikkeellä olo ja puuhailu eivät ole haitaksi. Kuntoliikunta on turvallista aloittaa voimien rajoissa silloin, kun yleisoireet eli kuume ja säryt ovat ohi ja jaksaa liikkua.

Influenssa vierailee joka talvi

Influenssa-aalto saavuttaa Suomen yleensä vasta talvella. Influenssa on huomattavasti flunssaa rajumpi tauti.

– Influenssan tunnistaa äkillisestä alusta, johon kuuluvat korkea kuume, vilunväristykset, päänsärky, lihassärky, huonovointisuus ja kuiva yskä. Influenssan oireita voi helpottaa samoilla keinoilla kuin flunssankin, Jansson neuvoo.

Influenssakaan ei normaalisti vaadi lääkärissä käyntiä. Influenssan oireet alkavat helpottaa itsestään 3–5 päivän kuluttua sairastumisesta.

Jos riskiryhmiin kuuluva saa influenssaepidemian aikana kuumeisen hengitystieinfektion, kannattaa hänen hakeutua lääkäriin influenssalääkkeen tarpeen arviointia varten.

Influenssoilla on ikävä tapa aiheuttaa joskus jälkitauteja, joista vaarallisin on keuhkokuume. Jälkitautien kanssa pitääkin olla tarkkana.

Rokote helppo ja halpa suoja

Suurimman osan influenssoista pystyy torjumaan influenssarokotteella. Hyvänä vuonna rokotteen antama suoja on 90 prosenttia, huonoina noin 50.

– Vaikka rokote ei tehoaisikaan kaikkiin viruksiin, lieventää se taudin oireita ja nopeuttaa toipumista. Kausi-influenssarokotteet ovat niin turvallisia, että rokotus katsotaan kannattavaksi kaikille. Ottamalla rokotteen suojaat tartunnalta myös sairaita, vanhuksia ja pieniä lapsia, Jansson muistuttaa.

Kunnat ja kaupungit tarjoavat rokotteen ilmaiseksi riskiryhmille, joihin luetaan muun muassa kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, raskaana olevat naiset, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavat ja potilaat, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus. Rokotteen saa ilmaiseksi myös vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Jotkut työnantajat tarjoavat koko henkilökunnalle influenssarokotteen. Työssäkäyvät saavatkin rokotteen yleensä helpoimmin omasta työterveyshuollosta.

Edellisten ryhmien ulkopuolelle jäävät voivat hankkia rokotteen hieman yli kymmenen euron hintaan itse apteekista ja käydä pistättämässä sen terveyskeskuksessa, yksityisellä terveysasemalla tai vaikkapa Pohjola Sairaalassa. Rokotteen ostamiseen apteekista tarvitaan resepti.

Jansson kertoo itsekin ottavansa influenssarokotteen, kuten Pohjola Terveyden muukin hoitohenkilöstö. Kyse on oman terveyden lisäksi myös asiakkaiden terveyden arvostamisesta.

Varaa aika lääkärille tai soita Pohjola Terveysmestarille 0100 5225.

Teksti: Markku Pulkkinen


Lue lisää