Hoitoa kelloon katsomatta

Johannes Kinnunen sai pahan rannevamman skeittitapaturmassa. Pohjola Sairaalan nopea ja joustava palvelu saavat häneltä isot kiitokset.

Se oli aivan tavallinen loppukesän arki-ilta Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa skeittipuistossa. Tai niin nelikymppinen Johannes Kinnunen kavereineen luuli. Sitten hän heräsi betonipoolin pohjalta muistamatta tarkkaan, mitä oli tapahtunut.

Sen Kinnunen vapaa-ajalla sattuneesta skeittausonnettomuudesta muistaa, että hän lähti tekemään temppua, jonka oli tehnyt kymmeniä kertoja aiemmin. Sitten jokin meni vikaan ja hän menetti skeittilaudan päällä tasapainonsa. Sitä seurasi pimeys.

Kun Kinnunen avasi silmänsä, hän huomasi oikean ranteensa retkottavan luonnottomassa asennossa. Sen jälkeen hän varoi visusti katsomasta rannettaan ja huusi kavereitaan tilaamaan ambulanssin.

‒ Sillä hetkellä tajusin, että nyt sattui ja pahasti. Koska kaaduin aivan poolin pohjalla, kukaan ei nähnyt tapahtunutta. Olen ilmeisesti kaatunut ja ottanut tilanteessa tukea käsilläni. Käden lisäksi sain ruhjeita kehooni, aivotärähdyksen ja poskiluuni murtui. Onneksi en lyönyt päätäni pahemmin, lapsuudestaan asti skeittausta harrastanut Kinnunen kertoo.

Työpaikan vakuutuksen turvin hoitoon

Kipu oli hirvittävä. Vaikka Kinnunen sai kipulääkettä jo ambulanssissa, tuntui kuin mikään ei olisi auttanut. Tapaturma-asemalla käsi kipsattiin väliaikaisesti, mutta jo silloin oli tiedossa, että se pitäisi leikata kunnes pahin turvotus olisi laskenut.

Tapaturmaa seuranneena aamuna Kinnunen alkoi selvittää työpaikkansa, musiikkiyhtiö Fullsteam Agencyn tapaturmavakuutuksen kattavuutta. Nopeasti selvisi, että myös vapaa-ajalla työntekijät olivat vakuutettuna ja nämä voisivat varata ajan Pohjola Sairaalasta.

Vastaanotolla Kinnunen tapasi Pohjola Sairaalan käsikirurgi Juuso Tammisen, joka leikkasi ranteen jo muutama päivä tapahtuneen jälkeen.

Rannevamman vaikeusasteen vuoksi Tammiselle oli alusta alkaen selvää, että käsi vaati leikkaushoitoa. Oman haasteensa käsikirurgille aiheutti kuitenkin se, ettei Kinnusella ollut tapahtuneesta mitään muistikuvaa.

‒ Tapanani on kysyä tapahtumista, olosuhteista ja esimerkiksi kivun laadusta tarkasti. Jopa raajan asento vammahetkellä on merkittävä tieto. Näin saan tapaturman mekanismista ja vammaenergiasta selvemmän kuvan. Siten hoitosuunnitelman tekeminen on helpompaa. Johanneksen tapauksessa en voinut kuitenkaan hyödyntää näitä keinoja, Tamminen kuvaa.

Tehokkuus ja joustavuus ovat arkipäivää

Kinnusta yllätti Pohjola Sairaalasta saatu nopea ja joustava palvelu. Tammisen mukaan Pohjola Sairaalan ilmapiiriin kuuluu toiminnan tehokkuus.

‒ Potilaat ja heidän hoitonsa laadukkuus sekä sujuvuus ovat meillä aina etusijalla. Kerran vastaanotolleni tuli potilas, jonka käsi vaati leikkausta. Hoidin leikkauksen vastaanottoaikojen lomassa. Ilman muun hoitohenkilökunnan joustavuutta toimenpiteen tekeminen ei olisi ollut mahdollista. Sekä joustaminen että tehokkuus ovat osa jokapäiväistä toimintaamme, Tamminen kuvailee.

Kinnunen pitää myös erittäin hyvänä tapana yhdistää vakuutus- ja sairaanhoitopalvelut saman katon alle. Hänen arvionsa mukaan se alentaa vakuutettujen hakeutumista hoitoon pienemmistäkin vammoista.

Suojavarusteet osaksi elämää

Vasta lokakuussa, noin puolitoista kuukautta tapaturman jälkeen, Kinnunen pystyi palaamaan töihin. Kinnusen käden kivut ovat hellittäneet. Fysioterapian ja kotijumpan ansiosta ranne kestää taas esimerkiksi päätetyöskentelystä syntyvän rasituksen. Tamminen muistuttaa, ettei leikkaus kuitenkaan ikinä palauta raajaa täysin entiselleen.

‒ Juuri skeittauksen kaltaisissa tapaturma-alttiissa lajeissa suosittelen aina suojavarusteiden käyttöä. Niillä estetään vammojen uusiutuminen, Tamminen sanoo.

Vammat eivät Kinnusta säikäyttäneet, sillä hän aikoo nousta myös skeittilaudan päälle ensi kesänä. Yksi asia kuitenkin muuttuu.

‒ Tapahtuma herätti. Olen jo vuosia puhunut, että pitäisi käyttää rannesuojia ja kypärää. Nyt niistä tulee varmasti vakiovarusteitani.

Tästä päätöksestä myös Tamminen on tyytyväinen.

Teksti: Virvamaria Toikka, Kuva: kuvituskuva


Lue lisää