Jättikö kesä jälkensä? Näytä epäilyttävää ihomuutosta lääkärille

Hilseilevä, rupeutuva, kutiava, punoittava tai silmämääräisesti muuttunut ihoalue tai luomi kannattaa aina käydä näyttämässä ihotautilääkärille. Kyseessä voi olla ihosyöpä tai sen esiaste, joiden ilmaantuvuus kasvaa vuosi vuodelta.

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Pitkän ja poikkeuksellisen kuuman kesän jälkeen ihoa kannattaakin tutkia huolella.

Pohjola Sairaalassa työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Rita Tarkka sanoo, että oireilevaa ihomuutosta tulisi aina näyttää lääkärille.

– Mitä varhaisemmassa vaiheessa mahdollinen ihosyöpä tai sen esiaste havaitaan, sitä paremmin se on hoidettavissa, hän muistuttaa.

Palaminen lisää syöpäriskiä

Tällä hetkellä Suomessa todetaan vuosittain arviolta noin 15 000 ihosyöpää, joista noin 1 500 on melanoomatapauksia. Ihosyöpien kokonaismäärä ei ole tarkasti tiedossa, sillä kaikkia tyvisolusyöpiä ei rekisteröidä.

Ihosyöpiä on erilaisia, ja niiden yleisyys, vakavuus ja oireet eroavat toisistaan.

Tyvisolusyöpä esiintyy alueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle. Tyypillisesti tyvisolusyöpä kasvaa hitaasti ja lähettää harvoin etäpesäkkeitä. Se voi esiintyä kyhmyisenä, pinnallisena tai arpimaisena ihomuutoksena.

– Ikä ja runsas aurinkoaltistus ovat suurimmat tyvisolusyövälle altistavat tekijät. Siksi aurinkosuojaus on aina tehtävä huolella, jotta iho ei pääse palamaan. Jokainen palamiskerta lisää syöpäriskiä ja etenkin lapsena palaminen on iholle erittäin haitallista, Rita Tarkka toteaa.

Okasolusyöpä on ihon sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain. Sitä esiintyy valolle altistuneiden alueiden lisäksi kroonisten haavojen ja ärtyneiden arpien yhteydessä sekä limakalvojen rajoilla. Okasolusyöpä on aluksi ihonvärisestä punertavaksi muuttuva kyhmy, joka kasvaa nopeasti, muuttuu karstaiseksi ja haavautuu. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste.

Melanooma on muita ihosyöpiä vakavampi. Se on länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä. Ihomelanoomaa voi epäillä luomen muuttumisen ja ulkonäön perusteella. Monimuotoisuutensa vuoksi melanooma voi muistuttaa esimerkiksi verisuonikasvainta, tummaa rasvasyylää tai tyvisolusyöpää.

Nopeasti hoitoon

Pohjola Sairaalassa työskentelevät ihotautien erikoislääkärit antavat vastaanottokäynnillä nopean arvion ihomuutoksesta ja ottavat siitä tarvittaessa heti koepalan. Tuloksen valmistuttua tarvittavat hoidot voidaan aloittaa nopeasti.

Jos ihomuutos mietityttää, hoitoon hakeutumista ei kannata pitkittää. Kyseessä ei välttämättä ole ihosyöpä ja jos olisikin, varhain todetun ihosyövän hoito on yksinkertaista ja sen ennuste on yleensä hyvä.

– Jos kyseessä on esimerkiksi aurinkokeratoosi, se hoidetaan paikallispuudutuksessa jäädyttämällä ennen kuin se ehtii muuttua pahanlaatuisesti, Rita Tarkka kertoo.

Millaiset ihomuutokset vaativat lääkärin arviota?

Jos huomaat ihollasi seuraavia muutoksia, kannattaa ne käydä tutkituttamassa:

  • Uusi, nopeasti suurentuva ihokasvain
  • Haavautuva näppylä tai patti
  • Rupeutuva, epätasainen, tiivis ihomuutos
  • Läiskä, joka kutisee ja hilseilee
  • Luomien muutokset: kasvanut, epätasainen, hilseilevä tai vuotava luomi

Jos ihomuutos huolestuttaa, soita Pohjola Terveysmestarille 0100 5225*. Saat etenemisohjeet ja sinut ohjataan oikean asiantuntijan vastaanotolle.

*Puhelun hinta: normaali paikallisverkkomaksu (pvm) tai kotimaisen matkapuhelinoperaattorin hinnaston mukainen matkapuhelinmaksu (mpm).

Teksti: Taru Schroderus


Lue lisää