Kaksi leikkausta yhdellä käynnillä

Riitta Rämön olkapää ja peukalo operoitiin samanaikaisesti Pohjola Sairaalassa. Rämö kiittelee erityisesti saamansa palvelun joustavuutta.

Joskus epäonni voi kääntyä onneksi. Toissa talvena Riitta Rämö liukastui aamulenkillä koiria ulkoiluttaessaan ja satutti olkapäänsä. Sairausloman aikana nukkuminen oli lähes mahdotonta, ja käden kiertoliikkeet sekä nostaminen aiheuttivat kipua. Edes särkylääkkeet eivät auttaneet Rämöä.

Rämö palasi lääkärin vastaanotolle ja kertoi kivuista. Koska Imatralla asuva Rämö työskentelee Etelä-Karjalan Osuuspankissa, hänet ohjattiin työterveysvastaanotolta jatkotutkimuksiin Helsingin Pohjola Sairaalaan.

Siellä hän tapasi ortopedian erikoislääkärin Ilkka Räsäsen. Tutkimusten seurauksena Räsänen kertoi Rämölle, että hänen olkapäähänsä pitäisi tehdä tähystysleikkaus, jossa korjattaisiin vaurioitunut kiertäjäkalvosin.

Silloin Rämöllä muistui mieleen vanha vamma ja hän kysyi, olisiko oikean käden peukalon operoiminen samalla kertaa mahdollista.

Vuosia aiemmin sattuneen tapaturman vuoksi Rämön kämmennivelen nivelside oli leikattu. Nivel jäi kuitenkin epätukevaksi. Peukalo ei kestänyt suurta rasitusta ja sen tyveen oli syntynyt patti.

‒ Vaikka peukalo ei ollut kipeä, jänteen kireys vaikeutti esimerkiksi tavaroihin tarttumista. Lisäksi patti oli esteettisesti ruma. En halunnut ottaa sairauslomaa pelkästään korjatakseni vain vähän elämääni haittaavan vamman, Rämö kertoo.

Hän sai pian kuulla, että peukalon leikkaaminen olkapään kanssa samaan aikaan olisi mahdollista.

Pohjola Sairaalassa kämmennivelessä todettiin vamman jälkeinen nivelrikko. Leikkauksessa Rämön peukalon kämmennivel jäykistettiin. Operaation teki käsikirurgi Jarkko Vasenius.

‒ Jäykistysleikkauksen vuoksi peukalon liikelaajuus on hieman alentunut, mutta sen tyvi- ja kärkiniveliä pystyy taivuttamaan.

Olkapää ensin, sitten peukalo

Rämön työnantaja on vakuuttanut pankin henkilökunnan niin työ- kuin vapaa-ajalla. Siispä olkapääleikkauksen korvasi työnantaja vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja peukaloleikkauksen Laaja Terveysturvavakuutus.

‒ Olen todella iloinen siitä, että kysyin, voisiko leikkaukset tehdä samaan aikaan. Minulla kävi hyvä tuuri, Rämö sanoo.

Räsänen ja Vasenius vahvistavat, ettei leikkauksia aina pystytä yhdistämään. Tällöin Vaseniuksesta on tärkeä perustella potilaalle, miksi toimenpiteitä ei voi tehdä yhtä aikaa.

‒ Kummastakaan operaatiosta ei saa olla toiselle haittaa, eivätkä ne saa hidastaa paranemista tai kuntoutusta, Räsänen luettelee.

Ennen leikkausta Räsänen ja Vasenius tekivät suunnitelman siitä, miten kolmituntisessa leikkauksessa edettäisiin.

‒ Olkapääleikkauksessa käytettävät vetotelineet ja sidokset ratkaisivat sen, kumpi operaatio tehtiin ensin, Räsänen kertoo.

Vaseniuksen mukaan kahden eri vamman leikkauksia tehdään toisinaan ‒ silti jokapäiväistä arkea ne eivät ole ortopedeille ja kirurgeille. Kahden eri vamman leikkaushoito säästää potilaalta aikaa, kun vaivoista voi toipua samanaikaisesti.

Oma yöhoitaja päiväsairaalaan

Vaikka leikkauksesta on jo parisen vuotta, Rämö muistelee Pohjola Sairaalassa saamaansa palvelua lämmöllä. Niin leikkaus, jälkihoito, kuntoutus kuin asiakaspalvelu olivat tarkkaan mietittyjä ja toimivat potilaan ehdoilla ‒ ruokaa myöten.

Kun Rämö heräsi leikkauksesta, hän sai eteensä mieleisensä aterian. Hänen kuvauksensa mukaan kyse ei ollut mistään tavallisesta sairaalaruoasta, vaan raaka-aineet ja maut olivat erinomaiset.

‒ Jo se, että peukalon ja olkapään operoinnin pystyi yhdistämään, tuntui minusta potilaana hienolta. Kaikkein upeinta oli sairaalan joustavuus ja potilaan tarpeita kunnioittava palvelu. Olin pitkämatkalainen ja minua varten oli varattu yleensä päiväsairaalana toimivaan yksikköön yöhoitaja, jottei minun tarvinnut matkustaa lääketokkuroissa kotiin. Kaikki oli mietitty valmiiksi.

Teksti: Virvamaria Toikka, Kuva: kuvituskuva


Lue lisää