Kannattaako lapselle ostaa käytettyjä urheilujalkineita?

Lasten jalat kasvavat huimaa vauhtia, mutta kannattaako käytettyjen jalkineiden ostaminen? Kysyimme asiaa jalkaterapeutti Sasu Hyytiältä.

Pohjola Sairaalan Helsingin toimipisteessä työskentelevä jalkaterapeutti Sasu Hyytiä on itsekin pienen lapsen isä. Hän tietää, miten huimaa vauhtia lasten jalat kasvavat. Muutaman kuukauden välein pieneksi jäävät kengät voivat olla melkoinen rahareikä, mutta lapsen jalkaterveyden tukeminen on silti tärkeää.

– 3–6-vuotiaiden lasten jalat kasvavat noin millimetrin kuukaudessa. Kouluiässä jalkojen kasvuvauhti hieman hidastuu, Hyytiä tietää.

Hän sanoo, että kaikissa alle kouluikäisten lasten jalkineissa tulisi ostohetkellä olla 12–17 millimetriä kasvunvaraa pisimmän varpaan edessä. Tällöin jalkineet myös kestävät käytössä pidempään.

– Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsen kenkä saisi hölskyä tai heilua jalassa. Oikeankokoisissa kengissä lesti on suora ja varpailla on riittävästi tilaa. Kiristysmekanismin ansiosta jalka istuu tukevasti kengän takaosassa.

Hyytiä tarkentaa, että jalkineiden tarkoitus on luoda turvallinen ympäristö monipuoliselle liikkumiselle. Esimerkiksi iskunvaimennuksen tarve kasvaa yleisesti ottaen vasta lapsen kehityksen ja liikkumisen tuoman kuormituksen myötä.

Rakenne ratkaisee

Käytettyjä urheilujalkineita ostaville Sasu Hyytiällä on muutama hyvä vinkki.

– Aivan ensiksi kannattaa tutkia jalkinetta ulkoapäin. Katso, millaiselta pohjat näyttävät ja onko pohjan kumiseosta riittävästi jäljellä. Tunnustele käsin myös kengän rakennetta. Jos ulko- ja sisäpohjat ovat loppuun kulutetut ja kengän rakenne on romahtanut, se ei välttämättä ole enää lapsen jalalle turvallinen.

Pikkulasten kengät ovat Hyytiän mukaan yleensä paremmassa kunnossa kuin teini-ikäisten, joiden kehonpaino ja voimantuotto on suurempi.

– Esimerkiksi yhden talven käytössä olleet alle kouluikäisen monot tai luistimet voivat olla vielä kuin uudet. Teini-ikäisen jalkapallokengissä tilanne voi olla aivan toinen. Vaikka ne näyttäisivät ulkoisesti hyväkuntoisilta, kenkien rakenne voi olla täysin loppuun ajettu.

Niin lasten kuin aikuistenkin jaloissa on yksilöllisiä eroja. Hyytiä kehottaakin hankkimaan lapselle kengät, jotka tukevat kasvavia jalkoja parhaiten.

– Jos jalkine on sisäosaltaan ahdas tai hölskyvä, se voi aiheuttaa jaloille tarpeetonta rasitusta. Monet tukevarakenteiset luistimet tai monot on helpompi kierrättää. Arvokkaammissa malleissa saattaa kuitenkin olla lämpömuovautuva rakenne. Kertaalleen muovattua jalkinetta on haastava muovata uudelleen jalkaan sopivaksi.

Huolehdi hygieniasta

Jos matkaan tarttuvat hyvät, sopivat ja käytetyt urheilukengät, monot tai luistimet, Sasu Hyytiä kehottaa huolehtimaan niiden hygieniasta. Myös laskettelukenkien tai monojen irtoavat sisäosat on syytä pestä korkeassa lämpötilassa tai jopa desinfioida.

– Jalkasieni on valitettavan yleinen vaiva myös lasten keskuudessa. Sen voi saada uimahallista, päiväkodista tai vaikka kotoa vanhemmilta.

Hyytiän mukaan käytetyt kengät olisi hyvä pestä tai desinfioida ennen käyttöönottoa, vaikka desinfioinnin tehokkuudesta onkin heikosti näyttöä. Kenkien desinfiointia voi yrittää tehdä koneellisesti tai puhdistusaineella, mutta ei mielellään pesemällä kenkiä korkeassa lämpötilassa pesukoneessa.

– Bakteerien tappaminen vaatii hyvin korkean pesulämpötilan, jossa myös kenkien rakenne ja liimaukset alkavat hajota, Hyytiä muistuttaa.

Vinkkilista käytettyjen urheilujalkineiden ostajalle:

  1. Tarkista ja kokeile kengän rakennetta – onko rikkinäisiä tai hankaavia osia?
  2. Tutki ulkopohjat: onko rakenne kovin kulunut?
  3. Kurkkaa ja koeta kädellä kengän sisäosaa – onko pohjallinen ehjä tai löytyykö repaleisia tai hankaavia osia?
  4. Pyydä lasta astumaan jalalla pohjallisen päälle täydellä painolla – onhan vähintään 12 millimetriä kasvun varaa pisimmän varpaan kärjestä?
  5. Kävele ja testaa, onko varpailla riittävästi tilaa ja pysyykö kantapää paikallaan. Katso istuuko kenkä jalkaterän malliin.

Teksti: Taru Schroderus, kuva: kuvituskuva


Lue lisää