Polvi kuntoon ja kapuamaan Kirgisiaan

Jalkani ovat hakeutuneet vuorille patikoimaan viimeisen kymmenen vuoden aikana aina sopivan tilaisuuden tullen. Tänä kesänä yritän valloittaa Pesnja Abayan 4901-metrisen vuorenhuipun Kirgisiassa.

Viime vuoden tapaturma pysäytti hetkeksi: kai polvesta tulee entisen veroinen? Kai leikattu polvi jaksaa kantaa rinkan ja vaeltaa maastossa yhtä hyvin kuin ennen?

Olin jumpannut polvea viisi kuukautta, kun uskalsin ilmoittautua tulevalle vuoristovaellukselle. Ajattelin, että normaalilla parantumisvauhdilla olisin kyllä vaelluskunnossa seuraavana kesänä. Olin jo mukana normaalissa arjessa, mutta tuleva seikkailu lisäsi motivaatiota toistojen suorittamiseen lenkillä ja salilla.

Tapaturma muistutti, että huonon tuurin käydessä sitä on aika altis ja hauras. Kuntoutuksen alkutaival taas muistutti, että lihakset pitää itse tehdä: aika vähän mitään tapahtuu itsestään. Nyt jokainen onnistunut joogaliike tai juoksuspurtti tuntuu paremmalta. Osaan arvostaa toimivaa ja kivutonta kroppaa. Fysioterapeutin ohjeet ja kannustus vuoden aikana olivat tärkeitä virstanpylväitä paranemisessa.

Tuleva reissu on haastavin pitkään aikaan ja ensimmäinen pitkä vaellukseni uudella eturistisiteellä. Kun reissu alkaa, polvileikkauksestani on kulunut vuosi ja kaksi kuukautta.

Helsingin Pohjola Sairaalassa rakennettu ristiside kestää ja voi hyvin: juoksin sen kanssa ensimmäisen puolimaratonini heinäkuun alussa. Koko ruumis oli aika uuvuksissa suorituksesta, mutta polvi ei oireillut. Sairaalan ohjeet juoksu- ja hyppytreeneissä olivat valmistaneet jalkoja hyvin.

Vuoristomaasto voi aina yllättää. Luvassa on puronylityksiä, jäätiköllä kävelyä ja epätasaista maata. Olen saanut kuitenkin paljon luottamusta ja viimeiset vinkit fysioterapiasta. Heikki Ahonen ohjeisti tekemään hyviä hyppyjä, loikkia ja tasapainoharjoitteita. Hän muistutti, että joskus kestää yli vuodenkin, että parantuu täysin ja oppii luottamaan leikattuun jalkaan tiedostamatta.

Kirgisian matkaporukkamme koostuu 18 suomalaisesta. Olemme vapaaehtoisina Kapua-hankkeessa, jossa ideana on haastaa itsensä kiipeämään vuorelle sekä keräämään rahaa hyvään tarkoitukseen.

Tämä kevät on ollut ajoittain raskas mutta lopulta todella palkitseva yhdistelmä treeniä ja hyväntekeväisyystempauksia. Kapuan kumppani, vammaisjärjestö Kynnys ry tekee kehitysyhteistyötä Keski-Aasiassa. Käymme tutustumassa heidän toimintaansa ennen vaellusta. Vierailujen jälkeen suuntaamme vaeltamaan Tienšan-vuoristoon ja totuttaudumme korkeaan ilmanalaan. Jos vain sääolosuhteet sallivat, elokuun puolivälissä huiputetaan!

Teksti: Liisa Lundell, Kuva: Liisa Lundell


Lue lisää