Kipu kuriin tekonivelen avulla

Päivi Talla etsi syytä lonkkakipuun tuloksetta. Vasta Pohjola Sairaalan ammattitaitoisessa hoidossa syy vaivaan löytyi.

Kipu alkoi nivusesta talvella lähes kolme vuotta sitten. Vaikka Päivi Talla kävi useita kertoja eri lääkärien vastaanotoilla, kivun syy ei kuitenkaan selvinnyt.

Hän sai kipulääkereseptejä. Avuliaimmat lääkärit neuvoivat syömään avokadoa, pistämään kipeän kohdan päälle lampaanvillaa tai kaalinlehtiä. Mikään ei kuitenkaan auttanut.

Röntgenkuvista tehdyn diagnoosin perusteella Talla oli täysin terve. Arvion mukaan nivelissä oli vain normaalia iän mukanaan tuomaa kulumaa.

Talla oli vasta 51-vuotias, joten kyse ei lääkärien mukaan mitenkään voinut olla esimerkiksi lonkan nivelrikosta.

Elettiin jo kesää, kunnes Talla päätyi työterveyslääkärin töitä tuurauksina tehneen kirurgin vastaanotolle. Tämä neuvoi Tallaa ottamaan kipuineen yhteyttä ortopediin.

Ystävällistä ja nopeaa palvelua

Koska Talla oli kestänyt kipuja jo kuukausia, ei hänellä ollut kiire varata seuraavaakaan aikaa.

‒ Ensin minun oli selvitettävä, mitä terveysvakuutukseni kattoi. Niin sain tietää myös Pohjola Sairaalasta. Lopulta varasin ajan Helsingin toimipisteestä.

Jo ensimmäinen puhelu sai Tallan paremmalle mielelle. Ensimmäistä kertaa hänestä tuntui, että kipu otettiin vakavasti. Hän sai ajan ortopedille jo seuraavaksi viikoksi.

‒ Kotoani Huittisista on noin 200 kilometrin matka Helsinkiin. Kun olimme perillä Pohjola Sairaalassa, meidät ohjattiin ensimmäiseksi kahville. Koko henkilökunta oli aurinkoista ja kaikki tervehtivät iloisesti nähdessään meidät. Tuli sellainen olo, että nyt minua palvellaan, Talla kertaa tapahtumia.

Tallan tutkinut lääkäri oli sitä mieltä, että lonkan alueelta pitäisi saada magneettikuvat. Tallaa onnisti ja hän pääsi avuliaan henkilökunnan sekä muutaman joustavan potilaan ansiosta jonon ohi suoraan magneettikuvaukseen.

‒ Henkilökunnasta oli tärkeää, ettei minun pitkämatkalaisena tarvitsisi ajella edestakaisin. He päättivät tehdä kaikkensa, että saisin magneettikuvauksen jo sille päivälle. Muutama sairaalan potilaista halusi auttaa ja he olivat valmiita siirtämään omia kuvausaikojaan. Olen jokaiselle saamastani kohtelusta todella kiitollinen.

Magneettikuvauksen ajaksi hänen oli mentävä ahtaaseen putkeen. Talla tiesi, että magneettikuvat tarvittaisiin kivun selvittämiseksi, mutta peloilleen hän ei kuitenkaan voinut mitään.

Ahtaanpaikankammosta kärsivä Talla sanoo, että myös pelko otettiin vakavasti ja hän sai rauhoittavaa lääkettä ennen kuvausta.

‒ Suhtautuminen oli suorastaan ihanaa. Olin aivan mykistynyt. Usko oli aiemmin meinannut loppua, kun kukaan ei pitänyt kipujani minään, hän kertoo.

Leikkauksella parempi elämänlaatu

Magneettikuvien perusteella Tallan lonkka tarvitsi tekonivelen toimiakseen jälleen kunnolla. Kuvista selvisi, että lonkkanivelen kuppi ja nivelpallo olivat pahoin vaurioituneet.

Parhaiten Helsingin Pohjola Sairaalan lääkäreistä Tallan kärsimään vammaan oli erikoistunut ortopedi Arsi Harilainen.

Hän kertoo, että Tallan tapauksessa lonkkaniveleen syntynyt kuluma on aiheutunut rakenteellisista syistä. Myös lonkan loukkaaminen, ylipaino tai joskus geneettiset syyt voivat johtaa ennenaikaiseen nivelrikkoon.

‒ Lonkkaleikkaus on iso operaatio, josta toipuminen vaatii aikaa ja potilaalta motivaatiota kuntoutumiseen. Tekonivel kuitenkin parantaa potilaiden elämänlaatua huomattavasti, Harilainen kertoo.

Koska Pohjola Sairaalassa ei käytännön syistä tehdä tekonivelleikkauksia, Harilainen operoi Tallan jalan yhteistyösairaala Ortonissa syyskuussa 2015. Kaksi ja puoli kuukautta myöhemmin Talla käveli jo ilman keppejä. Se vaati kymmeniä fysioterapiakäyntejä ja päivittäistä itsenäistä jumppaamista.

‒ Poikani kirjoitti joulukuussa ylioppilaaksi ja halusin kepit pois ennen sitä. Se kasvatti motivaatiota.

Nykyisin Tallan jalka toimii normaalisti ja kipu on tiessään. Vaikka aikaa on kulunut, leikkausta edeltäneet tapahtumat herkistävät naisen mielen edelleen.

‒ Se, miten minuun ja kokemaani kipuun suhtauduttiin Pohjola Sairaalassa, oli upeaa. Tämän kokemuksen vuoksi olen hakeutunut heidän hoidettavakseen myös myöhemmin uusien tarpeiden ilmetessä, hän painottaa.

Kipuja ei kannata jäädä miettimään yksin kotiin. Tee kuten Päivi ja varaa aika lähimpään Pohjola Sairaalaan!

Varaa aika >

Toimipisteet >

Teksti: Virvamaria Toikka


Lue lisää