Kirurgin työ palkitsee ja vie toisinaan yöunet

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jammu Öunap on monen huippu-urheilijan luottolääkäri. Jammu haluaa ymmärtää asiakkaansa urheilulajia, tietää mitä se vaatii ja mistä siinä on kyse, voidakseen auttaa asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Jokaista lajia ei ole tarvinnut kokeilla itse, mutta jokaiseen lajiin pitää suhtautua vakavasti, Öunap muistuttaa.

Jammu Öunapille, kuten monelle muullekin kirurgille, on ollut nuoresta asti selvää, että hän haluaa lääkäriksi. Taustalla ei kuitenkaan ollut sukurasitetta, vaan päätös syntyi ihan itsestään. Viimeistään yläasteella tiesin, mihin haen opiskelemaan, hän kertoo.

– Lääketieteellisen urapolku oli riittävän selkeä, silloin tiesi mitä isona tekee. Kirurginen ura oli myös selkeä tavoite, Jammu kertoo. 

Kirurgia on kiehtonut Jammua opiskelun alusta alkaen, samoin kuin urheiluvammat ja niiden hoito.

Motivaatio työhön löytyy asiakkaan toipumisprosessin seuraamisesta ja tuloksista, joita kuntoutuksella tai leikkauksella saadaan aikaan. On hienoa, jos omalla toiminnallaan pystyy palauttamaan potilaan toimintakyvyn toivotulle tasolle.

– Työ on haasteellisuudessaan erittäin motivoivaa ja mielekästä, eikä koskaan ole ottanut päähän lähteä töihin, Öunap toteaa.

Työ kirurgina on parhaimmillaan valtavan palkitsevaa, mutta on se myös kova ja vaativa laji.

– Toisinaan potilaalle saattaa tulla viivettä tai ongelmia toipumisessa. Ongelmat on kohdattava ja niihin pyrittävä löytämään ratkaisu ja potilaasta kannettava vastuu.

Lajin lopettaminen on harvoin ratkaisu

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä Jammu hoitaa paljon urheilijoita ja kuntoilijoita eri lajien piiristä. Olennaisinta urheilijoiden hoitamisessa on ymmärtää, mitä urheilijan tai kuntoilijan laji vaatii ja mistä siinä on kysymys.

– Ei lääkärillä tarvitse olla omaa kokemusta lajista, mutta lajin vaatimustaso on ymmärrettävä, jotta potilaan tilanne, jatkohoito sekä kuntoutus pystymään määrittämään.

– Neuvo lopettaa urheilu, mitä välillä kuulee sanotun potilaalle, on harvoin tarpeen. Useimmiten ongelma on ratkaistavissa asiantuntevalla hoidolla ja kuntoutuksella.

Jammu Öunap on ollut koko työuransa ajan urheilussa mukana ammatillisesti eri lajien parissa. Työnkuvaan on kuulunut toimintaa niin yksilö- kuin joukkuelajien parissa. Eniten aikaa on kulunut jääkiekon ja jalkapallon liigaseurojen mukana sekä jääkiekon A-maajoukkueen lääkärinä. Tällä hetkellä Jammu toimii joukkuelääkärinä jääkiekon A-maajoukkueessa sekä HIFK:n ja Gnistanin jalkapallojoukkueissa.

Työ urheiluseurojen parissa on kovin erilaista kuin arkinen työ vastaanotolla tai leikkaussalissa. Koppielämä ja joukkueen mukana oleminen on ollut osa elämää nuoresta saakka eikä siitä pääse eroon, Jammu naurahtaa.

Homma toimii hienosti

Pohjola Sairaala saa Öunapilta kiitosta monesta asiasta. Parasta on se, että homma toimii kaikilla tasoilla niin leikkaussalissa kuin asiakkaan tullessa meille vastaanotolle.

Meillä asiakas saa kaikki asiat hoidettua kerralla helposti kuntoon ja paraneminen voi alkaa nopeammin, kun turhalta odottelulta vältytään. Prosessi on erityisen nopea OP Vakuutuksen asiakkaille, jotka saavat korvauspäätöksen samalla, kun tulevat toimipisteeseemme tai soittavat Pohjola Terveysmestari -palveluun.

Myös moniammatillinen yhteistyö on Öunapin mieleen. Konkreettisena esimerkkinä hän kertoo yhteisvastaanotot fysioterapeutin kanssa.

– Yhteistapaamisessa fysioterapeutin ja asiakkaan kanssa arvioimme yhdessä kuntoutumisen edistymistä ja teemme sen perusteella jatkokuntoutuksen seuraavien viikkojen etenemissuunnitelmat.

Vapaa-aikanaan Jammu harrastaa urheilua monipuolisesti ja uusia lajeja löytyy edelleen lisää.

Teksti: Susan Patronen


Lue lisää