Kun reissussa sattuu

Alpeilla lumilautailuonnettomuuteen joutunut Marko Jukko leikattiin vasta loman jälkeen Pohjola Sairaalassa. Ilman vakuutusta ensiapu ulkomailla olisi voinut tulla kalliiksi.

Sen piti olla vain yksi laskettelurinteessä sattunut harmiton kaatuminen muiden joukossa. Tai niin ystäviensä kanssa lumilautailureissulla Itävallassa ollut Marko Jukko kuvitteli. Hän oli ehtinyt tahkota laskettelukeskuksen punaisia ja mustia rinteitä jo muutaman päivän, kunnes onnettomuus sattui.

Jukon kypärään kiinnitetyn kameran vuoksi onnettomuutta edeltävät tapahtumat taltioituivat videolle.

‒ Kaatumiselleni ei ollut mitään sen erikoisempaa syytä. Rinne oli kuitenkin niin jyrkkä ja jäinen, että liu’uin pitkän matkaa alas. Videolta kuuluu, kun naureskelen itsekseni, että taidan mennä koko mäen alas selälläni, Jukko kertoo vuoden takaisista tapahtumista.

Lopulta vauhti hidastui, ja hän pystyi punnertamaan itsensä ylös. Käsi kuitenkin tarttui rinteessä olleeseen pieneen monttuun. Miehen asento ja nopea liike saivat aikaan niin valtavan voiman, että sen seurauksena hauislihaksessa oleva jänne katkesi.

Pohjola Sairaalan käsikirurgi Jarkko Vasenius on kohdannut lukuisia potilaita, jotka ovat kärsineet samankaltaisista yläraajan vammoista kuin Jukko.

‒ Yleensä tällainen vamma sattuu, jos ottaa nopeasti vastaan esimerkiksi jonkin tipahtavan esineen. Silloin syntyy äkillinen vastavoima. Ollessaan liian suurta se voi katkaista jänteen alakiinnityksen, Vasenius sanoo.

Muista vakuuttaa itsesi

Ensiapua Jukko sai useampaan otteeseen hiihtokeskuksen lähellä sijaitsevassa sairaalassa, jossa laskettelijoita käy päivittäin hoidattamassa vammojaan.

Ilman vakuutusta hoito olisi todennäköisesti tullut ulkomailla todella kalliiksi. Muun muassa sukellusta ja lumilautailua harrastava Jukko oli kuitenkin huolehtinut itselleen vakuutuksen jo Suomessa.

‒ En koskaan lähde matkalle ilman vakuutusta. Vakuutettuna voin vain esittää kortin eikä hoidon hinnasta tarvitse sen enempää huolehtia, Jukko sanoo.

‒ Aina kannattaa varmistaa, että otettu vakuutus kattaa asiat, joita aikoo reissunpäällä tehdä, hän jatkaa. Itselleen sopivan vakuutuksen pystyy helposti ostamaan netistä tai tarvittaessa sopimaan vakuutusyhtiön kanssa vaikka puhelimessa keskustellen.

Itävaltalaisklinikalla Jukko sai parhaan mahdollisen ensiavun kipeään käteensä. Vaikka tapaturmapäivänä tehdyn diagnoosin mukaan Jukon katkennut jänne vaati leikkauksen, mies sai lääkäriltä luvan jatkaa lomaansa. Koska vamma ei vaatinut välitöntä hoitoa, leikkaus kannatti tehdä vasta kotimaassa.

‒ Loma oli kuitenkin jo aikalailla pilalla, vaikka palasinkin vielä rinteeseen ja kävin esimerkiksi liitovarjoilemassa, Jukko toteaa.

Käsikirurgi Vasenius suosittelee, että Jukon jännerepeämän kaltaiset vammat leikattaisiin viimeistään kaksi viikkoa tapahtuneesta. Vaikka senkään jälkeen ei ole vielä myöhäistä, paras lopputulos saadaan luonnollisesti varmimmin, mitä nopeammin jännevamma korjataan.

Kuntoutukseen mahdollisimman nopeasti

Jukon yläraajan Suomessa tutkinut ja operoinut Vasenius sanoo, että alakiinnityksestään irronnut jänne kiinnitetään leikkauksessa takaisin luuhun. Toimenpidevaihtoehtoja on useampia, mutta Jukon kanssa yhteisymmärryksessä Vasenius kiinnitti jänteen takaisin paikalleen muoviruuvilla, titaaniankkurilla ja langoilla.

‒ Tällöin kiinnitys on riittävän luja kyynärnivelen välittömän liikeharjoittelun sallimiselle. Myös käden kevyt käyttö on sallittua aiemmin. Yläraajavammoissa on erittäin tärkeää, että oikeanlainen kuntoutus päästään aloittamaan nopeasti. Näin raajan toiminta palautuu varmimmin entiselleen.

Pohjola Sairaalan palvelut Jukko valitsi koti-Suomeen palattuaan siksi, että sairaalan toimintatavat olivat hänelle entuudestaan tuttuja.

‒ Meillä OP Ryhmässä työterveyshuolto on Pohjola Sairaalssa, ja olen aina saanut siellä hyvää palvelua sekä kuullut muiden hyviä kokemuksia sairaalan puolelta. Palvelun helppouden, nopeuden ja asiantuntevuuden vuoksi hakeuduin hoidettavaksi Helsingin toimipisteeseen. Tälläkin kerralla sairaala täytti odotukseni.

‒ Kyynärnivel oli aluksi jäykkä, mutta ohjeiden mukaan kuntouttamalla se palasi hiljalleen entiselleen.

Vain nelisen kuukautta leikkausoperaation jälkeen Jukko tunsi kätensä jälleen normaaliksi, eikä vamma enää haitannut aktiivisesti urheilevan miehen arkea.

Teksti: Virvamaria Toikka, Kuva: kuvituskuva


Lue lisää