Lätkä vie paljon aikaa, mutta antaa vielä enemmän!

Perinteinen jääkiekon Karjalaturnaus pelataan jälleen isänpäiväviikonloppuna 8.-11.11. Helsingin Hartwall Areenassa. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, Suomen jääkiekkomaajoukkueen lääkäri ja itsekin lätkäjunnun isä Jammu Öunap onkin mies paikallaan kertomaan jääkiekkoharrastuksesta vanhemman näkökulmasta.

Kun Öunapilta kysyy, mitä jokaisen jääkiekkoa harrastavan vanhemman tulisi tietää tai ottaa huomioon lajin pariin tultaessa, saa vastauksen nopeasti. 

– Jääkiekko vie valtavasti aikaa, tapahtumia on todella paljon. Jos ei olla pelaamassa, niin sitten on muuta oheistoimintaa. Vaikka laji vie paljon aikaa, antaa se myös lapsille valtavasti. Se opettaa liikunnalliseen elämään sekä toimimaan ryhmässä, Jammu muistuttaa.

Perheissä onkin hyvä pohtia etukäteen, sitoutuuko koko perhe siihen, että aikaa menee lajin parissa paljon. Vanhemman rooli on usein toimia kuljettajana, vastata ruokahuollosta ja muista tukitoiminnoista. Öunap muistuttaa, että tuo toisinaan arkiselta ja raskaalta tuntuva rooli on erittäin tärkeä. Valmennustyö kannattaa suosiolla jättää valmentajille.

– Jääkiekkoakin voi pelata monella tasolla, eikä aina tarvitse tähdätä menestykseen. Harrastuksen taso pitäisi valita sen mukaisesti lapselle sopivaksi.

Vanhempien tehtävänä on tunnistaa, milloin valittu laji ei ole lapselle oikea. Lapsia ei pitäisi pakottaa treenaamaan lajia, joka ei tunnu omalta. Tuolloin harrastuksesta ei nauti kukaan ja pahimmillaan suhde liikuntaan voi jäädä kielteiseksi.

Vanhempien tulisi myös katsoa, ettei lapselle tule liikaa kuormitusta. Joskus eri harrastuksia voi olla tavoitteellisella tasolla liikaa tai yksittäisen lajin kuormitus liian kovaa. Tällöin lapsen kasvava keho ei välttämättä kestä kuormituksen määrää.

– Ongelmia voi tulla, jos rasitus on joko määrällisesti liian suurta, laadullisesti liian kovaa tai yksipuolista tai urheilijan tekninen suorittaminen puutteellista. Lapsia ja nuoria olisi hyvä rohkaista monipuoliseen liikuntaan, tähdentää Öunap. 

Mikä lätkässä on parasta? 

Jääkiekko on fysiikkaa monipuolisesti kehittävä nopeatempoinen laji. Lajin parhaimpana ominaisuutena Öunap pitää sitä, että lapset oppivat toimimaan ryhmän tavoitteiden eteen. Lisäksi laji opettaa liikunnalliseen elämään, mistä on hyötyä myös elämän myöhemmässä vaiheessa.

Pohjola Sairaalan urheiluklinikalla käytettävissäsi ovat useiden eri lajien maajoukkuelääkärit, ortopedit ja urheilijoiden kuntoutukseen erikoistuneet fysioterapeutit. Pohjola Sairaalan ammattilaiset ymmärtävät eri urheilulajien vaatimukset ja lajin pariin palaamisen riskit mahdollisten tapaturmien jälkeen.

Teksti: Susan Patronen


Lue lisää