Leikatako vaiko eikö?

Akillesjännevammasta kärsivä Kalle Alanen sai kuulla Pohjola Sairaalan ortopedin vastaanotolla, ettei leikkaus ole ainut vaihtoehto. Alanen valitsi Pohjola Sairaalan, vaikka hänen vakuutuksensa eivät ole OPssa.

Akillesjänne meni poikki varoittamatta. Kun Kalle Alanen kurkotti ystävänsä lyömän sulkapallon perään, vasemmasta jalasta kuului napsahdus. Samalla hetkellä Alanen arvasi, mistä oli kyse.

Lähimmässä päivystyksessä jalka tutkittiin ja Alaselle ehdotettiin leikkaushoitoa. Mies oli kuitenkin pelikaverinsa kanssa ehtinyt tutkia internetistä akillesjännevammojen hoitotapoja.

‒ Minulle tuli sellainen olo, että haluaisin kuulla vielä toisen mielipiteen asiasta. Poikani sairauksia ja vammoja olemme hoidattaneet aiemmin Pohjola Sairaalan Helsingin toimipaikassa ja kokemuksemme ovat olleet aina erinomaisia, joten päätin varata ajan itselleni jo seuraavana päivänä, Alanen kuvailee.

Pohjola Sairaaloissa on erikoistuttu erityisesti tapaturmiin ja niiden jälkitiloihin, joten parempaa asiantuntemusta tai paikkaa Alanen tuskin olisi voinut löytää.

Kaikki potilaat tervetulleita

OPn vakuutusasiakkaille Pohjola Sairaaloista löytyy korvauspiste, josta maksusitoumuksen voi saada hetkessä. Alanenkin on saanut poikansa vakuutuksiin liittyvät korvausasiat hoidettua kätevästi käynnin yhteydessä.

Vahvasta yhteistyöstä huolimatta Pohjola Sairaalaan ovat tervetulleita kaikki asiakkaat vakuutuksesta tai vakuutusyhtiöstä huolimatta. Niinpä yrittäjänä toimiva Alanen hakeutui Helsingin Pohjola Sairaalaan, vaikka hänen omat vakuutuksensa ovat toistaiseksi toisessa yhtiössä.

‒ Saamani palvelun ja kokemusteni vuoksi olen nyt harkinnut vakuutusten siirtämistä OPlle. Se helpottaisi entisestään mahdollisia tulevia asiointeja Pohjola Sairaalassa, kun vakuutuspäätöksen saa hetkessä, hän suunnittelee.

Potilaalla vapaus valita

Vain muutamaa tuntia ajanvarauspuhelun jälkeen Alanen tapasi Helsingin Pohjola Sairaalan ortopedi Veikko Kiljusen, joka on hoitanut urallaan paljon akillesjännevammoja.

Kiljusen näkemys oli selvä. Akillesjänne paranisi myös ortoosihoidolla ja hyvällä kuntoutuksella. Leikkausta hän ei tarvitsisi.

‒ Saapuessani Pohjola Sairaalaan pidin leikkausta järkevimpänä vaihtoehtona. Kiljusen asiantuntemus ja perustelut saivat minut kuitenkin kääntämään kantani. Luotin hänen näkemykseensä täysin. Hienoa, että potilasta ei ohjata suoraan leikkaukseen, vaan annetaan myös muita vaihtoehtoja, Alanen kertoo.

Kiljusen mukaan akillesjänteen repeämiä on hoidettu jo pitkään kahdella eri tapaa.

‒ Vertailututkimuksissa ei ole voitu osoittaa operatiivisen leikkaushoidon tuottavan varmuudella parempaa hoitotulosta. Leikkauksellisiin hoitoihin voi kuitenkin aina liittyä komplikaatioita, kuten haavan tulehdusriski, Kiljunen kertoo.

Useiden laadukkaiden vertailututkimusten ja oman kokemuspohjansa kautta hän on päätynyt hoitamaan akillesjänteen repeämät useimmiten ilman leikkausta.

Kiljusen toteuttama hoito on osa Pohjola Sairaalan ydinajatusta: leikkaukset eivät ole itsestään selvä toimintatapa, vaan potilaalle halutaan tarjota tapauksesta riippuen muita vaihtoehtoja. Tämä rakentaa luottamussuhdetta sekä lisää potilaan vapauksia.

Haastatteluhetkellä Alasen tapaturmasta oli kulunut vasta joitakin viikkoja, ja hän käveli edelleen kepeillä. Jalassa oli ortoosi eli tukisidos, joka on valmistettu täysin Alasen jalan mittojen mukaan. Vaikka täyttä painoa jalalle ei vielä voinut varata, ortoosi helpotti huomattavasti jokapäiväistä elämää.

‒ Voin esimerkiksi ottaa sen pois jalasta ja käydä normaalisti suihkussa toisin kuin kipsin kanssa voisi, Alanen kertoo.

Alanen kehuu saamansa hoidon joustavuutta ja ammattitaitoisuutta. Myös Pohjola Sairaalna ilmapiiri ja hoitohenkilökunnan lämmin, ystävällinen ja reipas kohtaamistyyli tekivät häneen suuren vaikutuksen.

Teksti: Virvamaria Toikka


Lue lisää