Liukastuitko? Toimi näin

Kaikkein todennäköisin talven tapaturma on liukastuminen työmatkalla tai lemmikkiä ulkoiluttaessa. Jalka lipsahtaa kaikkein helpoimmin silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa.

Liukastumisesta johtuvia tavallisia vammoja ovat nilkan nyrjähtäminen, ranteen kipeytyminen, mustelmat ja kolhut, nilkan murtuma, rannemurtuma ja olkaluun yläosan murtuma. Pahempia nyrjähdyksiä hoidetaan lääkärissä tukilastalla ja teippauksella. Joskus nyrjähdys paranee viikossa, pahimmillaan voi mennä useita kuukausia. Murtumia hoidetaan kipsillä ja lastalla, ja ne paranevat yhdessä–kolmessa kuukaudessa. Harvoin joudutaan leikkaukseen asti.

Miten estää liukastumisia?

Kun liukas keli jossain vaiheessa talvea osuu kohdalle, varaa matkoihin aikaa. Mieti etukäteen reitti ja ajankohta liikkumiselle. Valitse tukevat, liukumattomat kengät ja laita kenkiin kiinnitettävät nastapohjalliset tai käytä nastakenkiä. Omaa pihaa kannattaa hiekoittaa. Pidä ympäri vuoden myös hyvää huolta lihaskunnostasi, sillä se auttaa tasapainon pitämisessä.

Jos kuitenkin sattuu

Jos liukastut ja jalka tai käsi kipeytyy, apua ei kannata turhaan jäädä odottelemaan pakkaseen tai lähteä heti lääkäriin. Jos jalalle pystyy varaamaan painoa eikä se ole kovin turvonnut, sen voi hoitaa kotona. Kipeään käteen voi soveltaa samaa ohjetta: jos kättä pystyy käyttämään eikä se ole vääntynyt virheasentoon, sitä voi hoitaa kotona. Ensiavuksi ja hoidoksi sopii kotona kolmen k:n ohje eli kylmä, koho ja kompressio. Jos ihoon on tullut naarmuja, ne on syytä puhdistaa vedellä.

Jos kuitenkin tuntuu, ettei vaiva lähde paranemaan, kannattaa ottaa yhteyttä Pohjola Terveysmestari -palveluun. Pohjola Terveysmestari -palvelusta saat terveysneuvontaa ja ensihoito-ohjeita. Tarvittaessa terveysmestari ohjaa sinut etälääkärille tai varaa ajan sopivan asiantuntijan vastaanotolle. Tavoitat terveysmestarin joko mobiilisovelluksella tai puhelimitse numerosta 0100 5225.

Kattaako vakuutukseni liukastumisen aiheuttamat vammat?

Jo ennen liukkaita kelejä kannattaa tarkistaa oma vakuutusturva: onko sinulla vakuutus, joka kattaa liukastumisen aiheuttamien vammojen hoitokulut tarpeeksi kattavalla korvauspiirillä ja riittävän suurella enimmäiskorvausmäärällä? OP:n terveysvakuutus kattaa myös tapaturmat. OP:n terveysvakuutuksen tapaturmien korvauspiiri laajenee entisestään, kun täytät 60 vuotta.

Kun olet OP:n vakuutusasiakas ja hoito aloitetaan Pohjola Terveysmestari -palvelun kautta, sinun ei tarvitse itse tehdä vahinkoilmoitusta. Saat tiedot vakuutuksesi kattavuudesta, ja mikäli sinulla on OP Vakuutuksen sairaus- tai tapaturmavakuutus tai Terveysturva, maksat vain mahdollisen omavastuuosan.

Jutut julkaistu alun perin op.mediassa 13.2.2018 ja OP Lehdessä 4/18

Teksti: Jaana Haapaluoma-Höglund/Eija Vuorijärvi-Ketola, kuva:kuvituskuva


Lue lisää