Liukastumisesta leikkaukseen

Luokanopettaja Toni Tammi loukkasi kätensä välitunnilla. Rannevamman seurauksena Tammi joutui leikkaukseen ensimmäistä kertaa elämässään. Jännitys unohtui Pohjola Sairaalan henkilökunnan ystävällisessä hoidossa.

Joskus alakoulun opettajallekin voi välitunnin tuoksinassa sattua tapaturma. Näin tapahtui luokanopettajana työskentelevälle Toni Tammelle viime syksynä. Välitunnilla tapahtuneen välikohtauksen seurauksena Tammi liukastui ja rojahti koko painollaan ranteensa päälle.

Tapaturman jälkeen Tammi hakeutui työterveyslääkärin vastaanotolle Kuopion Pohjola Sairaalaan. Siellä otetuissa röntgenkuvissa selvisi, että hänen värttinäluussaan oli murtuma. Pelkkä ranteen kipsaus ei kuitenkaan riittänyt, vaan Tammen vamma vaati myös leikkaushoitoa.

Koska Tammi ei koskaan aiemmin ollut joutunut leikkauspöydälle, hän myöntää ensimmäisten tuntemusten olleen pelonsekaisia.

Ystävällinen hoito ja sairaalassa vallinnut avulias ja välitön ilmapiiri saivat Tammen kuitenkin nopeasti rentoutumaan.

‒ Moni ehkä kuvittelee, että leikkaus veisi paljon aikaa. Kuopion Pohjola Sairaalassa ei kuitenkaan aikailtu, vaan toimenpide tehtiin yhdessä sovittuna ajankohtana ja jo muutamaa tuntia myöhemmin olin kotona, Tammi muistelee.

Hän kertoo myös yllättyneensä iloisesti Pohjola Sairaalan työntekijöiden asenteesta.

‒ He olivat todella kiinnostuneita potilaista ja tekivät työtä hyvällä fiiliksellä. Minusta tuntui, että henkilökunta pitää kovasti työstään eikä kiireestä ollut tietoakaan. Ammattitaitoinen ote ja laadukkaat ohjeistukset auttoivat minua myös kuntoutuksessa, hän arvioi.

Kuntoutus on kaiken A ja O

Tammi pääsi palaamaan sairauslomalta töihin noin kuukauden kuluttua tapahtuneesta. Nopean työhön palaamisen taustalla oli onnistunut kuntoutus.

‒ Hoito-ohjeet leikkauksesta toipumiseen olivat selkeät ja kuntouttavat harjoitteet oli helppo tehdä kotona, Tammi kiittelee.

‒ Kun pääsin aloittamaan kuntoutuksen, kädessäni ei ollut juuri ollenkaan puristusvoimaa ja motoriikka oli kärsinyt. Teen edelleen ranteen lihaksia tukevia sekä puristusvoimaa edistäviä liikkeitä kotona kahdesti viikossa.

Tammen värttinäluun alaosassa olleen murtuman operoi Pohjola Sairaalan käsikirurgi Toni Luokkala. Hän kertoo, että liukastumisten seurauksena syntyvistä rannemurtumista merkittävä osa vaurioittaa juuri värttinäluuta.

Erityisesti talvikuukausien liukkailla keleillä Luokkalan vastaanotolla käy usein potilaita, joille on käynyt samoin kuin Tammelle.

Vamman laajuus ja vaikeusaste vaikuttavat oikean hoitomuodon valintaan. Jotta rannevamman hoidossa päästään mahdollisimman hyviin tuloksiin, Luokkala painottaa kuntoutuksen tärkeyttä.

Luokkala tekee yhteistyötä säännöllisesti muiden terveysalan ammattilaisten kanssa. Kuntoutussuunnitelma laaditaan yhdessä fysio- ja toimintaterapeuttien kanssa.

‒ On tärkeää, että ammattilaiset voivat tarvittaessa keskustella ja etsiä kullekin parhaiten sopivimmat kuntoutustavat.

Moniammatillisesta yhteistyöstä hyötyvät kaikki osapuolet, osaaminen laajenee ja potilas saa näin parasta hoitoa.

Jos liukas keli yllättää, apu löytyy Pohjola Sairaalasta:

Varaa aika verkossa >
Katso toimipaikkamme >

Teksti: Virvamaria Toikka


Lue lisää