Maastopyöräilylle ja normi-arjelle stoppi hetkeksi

- Kyllähän tuon pystyy ajamaan alas, Petri pohti mäen päällä. Syystä tai toisesta ajaminen muuttui kuperkeikaksi, joka vei Petrin sairauslomalle 1,5 kuukaudeksi.

Urheilu monissa eri muodoissaan on kuulunut Petri Tervalan elämään aina. Lajit ovat vain muuttaneet muotoaan ja nyt perheellisenä mikään lajeista ei ole enää extremeä, vaan enemmänkin itsensä ylittämistä.

- Näissä lajeissa kisataan itseään vastaa eikä mietitä sijoituksia. Viime vuosina kisalajit ovat olleet polkujuoksu Nuuksio Extreme, estejuoksurata Tough Viking, Finlandia-hiihto, Tahko MTB ja monet muut pyöräilytapahtumat, Petri listaa lajeissa käytyjä kisoja.

Pyöräily tuli mukaan lajivalikoimaan noin neljä vuotta sitten ja pyöräilyharrastuksen edetessä Petri innostui maastopyöräilystä.

- Osa lajin hienoutta on sen harrastaminen kavereiden kanssa. Maastolenkin jälkeen kuuluu osaksi harrastusta fiilistellä kavereiden kanssa ajettua reittiä.

- Perus mtb:ssa ajetaan poluilla ja kallioilla pitkäkestoisia lenkkejä. Lenkeillä arvioidaan aina, onko vastaantulevat mäet sellaisia, että ne pääsee ylös tai alas juuri siitä kohdasta. Paikoitellen maasto on niin haastavaa, että sitä on hyvin vaikeaa mennä kävellenkään.

Haastava alamäki

Tällainen haastava maasto ja alamäki tuli eteen elokuun viimeisenä päivänä, kun Petri oli viiden hengen kaveriporukalla pyöräilemässä Sipoonkorvessa. Alamäessä oli kapealla polulla puiden keskellä jyrkkä käännös. Porukasta kaksi ajoi mäen alas, kaksi talutti pyörän alas ja Petri tuli alas kuperkeikalla. 

- Tulin tangon yli, vasen lapaluu edellä maassa olevaan kiveen. Jalkeille päästyäni huomasin solisluun pään tuntuvan paidan läpi. Sen lisäksi olkapää roikkui viisi senttiä alempana kuin toinen, Petri kertaa tapahtumia.

Sipoonkorvesta pois päästyään Petri hakeutui työterveyslääkäriin ja sai hoitosuunnitelman, joka ei kuitenkaan miellyttänyt. Petrin vakuutukset ovat OP Vakuutuksella ja siinä vaiheessa OP Vakuutukselta soitettiin tapaturman tiimoilta ja Petri sai suosituksen mennä Pohjola Sairaalaan.

- Pohjola Sairaalaan päästyäni ei tarvinnut itse huolehtia enää mistään. Käden kuvaaminen osoitti olkalisäkkeen revenneen irti solisluusta, jänteet olivat repeytyneet poikki. 

Hoitoketju Pohjola Sairaalassa sujui saumattomasti

Pohjola Sairaalassa hoitopolku oli nopea.

- Hoitoketju lähti sujumaan saumattomasti. Heti ensi tapaamisesta lähtien kirurgin kanssa tuli tunne, että on osaavissa käsissä.

Myös vakuutuspäätös tuli nopeasti.

Kun leikkausaika koitti, oli jo edellisellä käyntikerralla kerrottu mitä pitää ottaa huomioon ja annettu hoito-ohjeet.

- Aamulla kirjautumisen jälkeen hoivamestari oli vastaanottamassa ja kertoi, miten päivä etenee. Kodinomaisessa odotustilassa sai selailla iPadia. Ennen leikkausta anestesialääkäri tuli kertomaan mitä tapahtuu. Koko ajan pidettiin tietoisena siitä kauanko menee ja mitä tapahtuu. Leikkauksen jälkeen heräämössä hoitaja tuli heti tiedustelemaan vointia. Pian tuli paikalle myös hoivamestari keskustelemaan hyvin menneestä leikkauksesta.

- Kaikessa näkyi ja tuntui kiireettömyys ja se, että potilaaseen keskitytään yksilönä. Kokemuksen kruunasi loistava ruokalista. Pieniä, mukavia yksityiskohtia.

Ammattitaitoinen fysioterapeutti on tärkeä osa hoitoprosessia ja luvan urheiluun saa vasta kun se on varmasti turvallista.

- Tikkien poistoreissulla oli ensimmäisen kerran tapaaminen fysioterapeutin kanssa. Siitä alkoi kuntoutus. Tässäkään ei kiirehditty, vaan olkapään lähtötilanne tutkittiin tarkasti. Hoidossa pidettiin koko ajan tietoisena missä mennään.

- Lääkärin lopputarkastuksessa katsottiin liikkuvuudet ja tammikuun lopussa fysioterapeutti soitti vielä ja kysyi, onko käsi jo kunnossa ja tehdäänkö jumppaohjelma. Siitä alkoi oma kuntoutus ja pyöräilynkin pystyi aloittamaan taas pikkuhiljaa.

Nopean toipumisen tärkeys

Leikkauksen jälkeen Petrin käsi oli siteessä neljä viikkoa. Töistä poissaoloa tuli noin 1,5 kuukautta.

Nopea toipuminen on monella tapaa tärkeää. Vammaan täytyy saada nopeasti hoitoa, että paraneminen lähtee käyntiin. Pitkä sairausloma töistä saattaa tulla yllättävän kalliiksi, koska yritysten maksaman palkallisen sairausloman pituus vaihtelee. Lisäksi perhe-elämästä tulee haastavaa, kun yksi käsipari puuttuu arkiaskareista, varsinkin jos kotona on pieniä lapsia. Myös suuri osa elämää piristävistä harrastuksista on tauolla paranemisen ajan.

Petrin olkapää tuli sopivasti täysin kuntoon ennen pyöräilykauden alkua. Tallissa odottaa maastopyörän ja uuden asfalttipyörän lisäksi kaksi moottoripyörää.

- Näin monen pyörän omistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että aina kun perhe lähtee jonnekin, tulen perässä tai lähden edellä jollain pyöristä.Lue lisää