Mitä korkeammalta nilkka muljahtaa, sitä pahempi vamma

Pikkujoulukaudella moni nainen laittaa jalkansa korkokengät, joilla muuten kävelee ani harvoin. Hauskanpidon huumassa nyrjähtävä nilkka on ortopedi Helka Koivun mukaan tyypillinen ja varsin harmittoman tuntuinen vääntövamma, jolla voi huonolla tuurilla olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Nilkan nivelsiteiden nyrjähdys on yksi yleisimmistä alaraajavammoista. Se tarkoittaa nilkkaa ympäröivien nivelsiteiden osittaista repeytymistä tai venymistä. Myös nilkan ulkopuolella kulkevien lyhyen ja pitkän pohjeluulihaksen jänteet saattavat venähtää.

Turun Pohjola Sairaalassa työskentelevä ortopedi Helka Koivu kertoo, että nilkka nyrjähtää tavallisimmin ulospäin.

– Yleisimmin nilkan nivelsiteiden nyrjähdyksiä tapahtuu lähes kaikissa urheilulajeissa, mutta yhtä hyvin nilkka voi muljahtaa liukastumisen yhteydessä tai juhlakorkokengissä, etenkin, jos tasapaino on käynyt illan edetessä muutenkin huteraksi. Mitä korkeammalta jalka vääntyy, sitä pahempi vamma siitä yleensä seuraa, Koivu toteaa.

Heti lääkäriin

Tavallisesti nivelsiteet vammautuvat lievästi, mutta huonolla tuurilla nilkkaan voi tulla myös murtuma tai luuruhje. Helka Koivun mukaan nilkan turvotus tai mustelmat eivät korreloi suoraan vamman vakavuuden kanssa.

– Jos jalkaa on välittömästi tapaturman jälkeen hoidettu oikein eli puristettu, nostettu koholle ja laitettu kylmää, se ei välttämättä turpoa kovin pahasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jalassa voisi olla murtumaa. Toisaalta pahakaan turvotus tai mustelma eivät välttämättä tarkoita kuin lievää repeämää.

Jos nilkka pyörähtää ympäri, Helka Koivu ohjeistaa hakeutumaan välittömästi lääkärin vastaanotolle. Pohjola Sairaalan terveysmestari ohjaa nopeasti oikean asiantuntijan puheille.

– Omahoidon ja kuntoutuksen takia jalka on hyvä tutkia heti, vaikka tarkempaa kuvantamista voidaankin odottaa niin kauan, että pahin turvotus on laskenut. Jos vamma vaikuttaa selkeästi vain venähdykseltä, hoito-ohjeena on pitää nilkkaa tuettuna kevyessä liikkeessä ja tulla kontrollikäynnille parin viikon kuluttua, Koivu kertoo.

Venähdys, repeämä tai murtuma

Jos nilkan mukana vääntyy myös jalkaterä, murtumariski on suurempi, sillä jalkapöydän ja nilkkaluiden liitoskohta on herkkä murtumille. Vaikka jalalla pystyisi astumaan, siinä voi siitäkin huolimatta olla murtuma.

– Vääntövammoissa jalasta otetaan aina ensin röntgenkuva. Murtumaepäilyissä jalasta otetaan tietokonetomografia ja tarvittaessa vielä magneettikuva, Koivu toteaa.

Vaikka nilkka vääntyy tapaturmaisesti ulospäin, kipua voi tuntua pitkään myös nilkan sisäsyrjällä. Helka Koivun mukaan tämä johtuu siitä, että jalan kääntyessä ulospäin, nilkan sisäpuolen luut kolahtavat voimalla yhteen.

– Nilkan sisäsyrjälle voi tulla ns. luuruhje ja -mustelma. Se paranee ajan kanssa, aivan kuten nivelsiteen repeämäkin. Jos jalassa todetaan stabiili murtuma, jalka kipsataan tai siihen laitetaan ortoosi, jota pidetään yleensä 4-6 viikkoa. Jos murtuma on epästabiili, jalka yleensä leikataan.

Kohtuudella korkoja

Vaikka korkokengät voivatkin altistaa nilkkavammoille, Helka Koivu ei suinkaan kiellä niiden käyttöä.

– Esimerkiksi akillesjänteen vammoissa pientä korkoa suositellaan kantapään alle, sillä se parantaa jalan asentoa. Toisaalta, jos korkeita korkoja käyttää jatkuvasti, päkiä ja jalkaterä voivat kuormittua liikaa. Se voi puolestaan altistaa varpaiden virheasentoihin ja kiristää sekä pohjelihasta että akillesjännettä. Korkokenkien kohtuullisesta käytöstä ei kuitenkaan ole haittaa.

Jos nilkka nyrjähtää tai joulun juhlahumussa sattuu, ota yhteys terveysmestariin Pohjola Sairaala -sovelluksen kautta tai soita 0100 5225*.

Lataa sovellus >>

*Puhelun hinta: normaali paikallisverkkomaksu (pvm) tai kotimaisen matkapuhelinoperaattorin hinnaston mukainen matkapuhelinmaksu (mpm).

Teksti: Taru Schroderus, kuva: kuvituskuva