Mummi potkulaudalta leikkauspöydälle

Anneli Vuorinen kokeili lapsenlapsensa potkulautaa. Tasapainon petettyä kovimmalle koetukselle joutui värttinäluu, joka operoitiin Tampereen Pohjola Sairaalassa. - ”joustavuus ja tehokkuus yllättivät”

Kun tyttärentytär sai syntymäpäivälahjaksi scootin eli potkulaudan, seitsemänkymppinen Anneli Vuorinen tunsi itsensä jälleen nuoreksi. Hän halusi myös kokeilla potkulautaa.

Ensimmäiset ajelukierrokset sujuivat mukavasti, joten vielä juhlien lopulla Vuorinen päätti nousta tuliterän menopelin päälle. Ensimmäiset polkaisut onnistuivat, mutta sitten hän menetti tasapainonsa ja kaatui.

Pyllähtäessään asfalttiin hän otti vaistomaisesti tukea maasta myös käsillään. Sen jälkeen toisessa kädessä teki kipeää, mutta Vuorinen ei huolestunut.

Tuskin ranne ainakaan olisi murtunut. Kipu menisi ohi levolla, hän ajatteli.
Kotona hän laittoi ranteeseen kylmää, mutta parissa tunnissa kipu ja turvotus eivät hellittäneet.

Tehokas ja nopea hoitoketju

Oli lauantai heinäkuun puolivälissä. Huittisissa asuva Vuorinen oli tottunut asioimaan Satakunnan keskussairaalassa. Pori Jazz -festivaali sattui juuri samalle viikonlopulle kuin Vuorisen tapaturma. Jos hän lähtisi Poriin hakemaan ensiapua, siellä voisi vierähtää jopa koko yö.

Vuorisen vakuutukset olivat OP Vakuutuksessa, ja lähin Pohjola Sairaala sijaitsi Tampereella.

‒ Kun tytär kertoi minulle, että voisin hakeutua Pohjola Sairaalaan ja saada maksusitoumuksen sekä hoidon jo saman iltapäivän aikana, olin heti valmis kokeilemaan itselleni täysin uutta sairaalaa ja palvelua, Vuorinen kertoo.

Kaikki sujui sairaalassa vielä paremmin ja tehokkaammin kuin hän oli osannut odottaa. Koska Vuoriselle oli varattu aika, hänen ei tarvinnut odottaa hoitoon pääsyä pitkään. Ensimmäiseksi kädelle tehtiin röntgenkuvaus. Sen jälkeen ranne kipsattiin.

‒ Lääkäri kertoi, että käteni voitaisiin joutua leikkaamaan. Viikonloppuna sitä ei kuitenkaan tehtäisi, mutta arvion saisin seuraavalla viikolla.

Vuorisen mukaan hän sai leikkausajan jo seuraavalle viikolle. Käden operoi Pohjola Sairaalan käsikirurgi Jouni Havulinna, joka on erikoistunut juuri rannevammojen hoitoon.

Havulinnan mukaan rannevamman laatu ja vaikeusaste määrittävät sen, tarvitseeko potilas leikkaushoitoa.

Vuorisen tapauksessa murtuma halkaisi värttinäluun nivelpinnan vaikeasti, jolloin asennon korjaavalla leikkauksella saadaan yleensä paras mahdollinen tulos.
Vuorisen ikä ei kuitenkaan vaikuttanut siihen, millaisen hoidontarpeenarvion Havulinna tapauksesta teki.

‒ Tietenkään aivan entiselleen rannetta ei voi enää saada. Meillä Tampereen Pohjola Sairaalassa suurin osa yläraajatoimenpiteistä tehdään olkapunospuudutuksessa. Se vähentää myös riskejä ja leikkauksen jälkeisiä kipuja. Toipuminen kotikuntoon sujuu puudutuksen jälkeen myös nopeammin. Toisaalta lääkäri voi myös kommunikoida potilaan kanssa tarvittaessa, hän kertoo.

Fysioterapiaan kotipaikkakunnalle

Vuorinen kiittelee Pohjola Sairaalassa saamaansa lämminhenkistä palvelua. Hän unohti leikkauksesta syntyneen jännityksen mukavan henkilökunnan ansiosta.
Leikattua kättä hän on kuntouttanut fysioterapeutin johdolla.

‒ Olen erityisen iloinen siitä, että vakuutukseni kattaa myös fysioterapian kotipaikkakunnallani Huittisissa. Minun olisi ollut mahdotonta kulkea kuntoutukseen Tampereelle asti. Vakuutuspäätöksen sain nopeasti viikonloppunakin vastaanotolla olevalta vakuutuspisteeltä. Eikä minun ole tarvinnut pelata kuittien tai muiden papereiden kanssa, hän korostaa.

Leikkaus ja fysioterapia ovat palauttaneet Vuorisen käden niin hyvään kuntoon, että hän pystyy jo tekemään esimerkiksi lumitöitä. Myös käden liikkuvuus on hänen arvionsa mukaan palautunut.

‒ Onhan tällainen joustava ja nopea palvelu aivan mielettömän hienoa.

Teksti: Virvamaria Toikka


Lue lisää