Nukutuksesta apua magneettitutkimuksen onnistumiseen

Kun pieni lapsi ei jaksa pysyä paikallaan tai ylitsepääsemätön ahtaan paikan kammo iskee, voi magneettitutkimus olla mahdollinen nukutuksen avulla. Tampereen Pohjola Sairaalassa nukutuksessa tehtävä magneettitutkimus on mahdollinen tästä syksystä alkaen.

Nukutukseen voidaan turvautua silloin, kun esimerkiksi pieni lapsi ei pysy paikallaan puolen tunnin ajan kestävää tutkimusta. Myös voimakkaasta ahtaan paikan kammosta kärsivät potilaat, joiden tutkimus ei yrityksistä huolimatta ole onnistunut, voivat saada avun tutkimuksen sujumiseen nukutuksesta.

– Nukutusta harkitaan tarvittaessa potilaskohtaisesti huolellisen taustaselvittelyn jälkeen. Tarkistamme tarkoin kaikki potilaat, joille nukutuksessa tehtävää magneettitutkimusta ehdotetaan ja varmistamme, ettei nukutukselle tai itse kuvaukselle ole vasta-aiheita, kertoo anestesialääkäri Kari Annala Tampereen Pohjola Sairaalasta.

Annala kertoo, että nukutuslääkäri seuraa potilaan vointia tarkoin koko tutkimuksen ajan. Nukutuksen saanut potilas kotiutuu tutkimuksesta yleensä noin tunnissa. Mukaan hän tarvitsee aikuisen saattajan.

Magneettitutkimus on vaaraton, kivuton ja tarkka kuvausmenetelmä, jonka avulla saadaan röntgenkuvausta tarkempia kuvia sairauden tai vamman diagnosointiin. Pohjola Sairaala on panostanut vahvasti siihen, että tutkimus olisi mahdollisimman miellyttävä potilaalle.

– Kaikissa Pohjola Sairaaloissa on käytössä markkinoiden tehokkaimmat ja tavallista tilavammat Magnetom Skyra 3T -laitteet. Niiden kuvausaukko on tavallista suurempi, joten kuvaus on helpompaa myös ahtaan paikan kammosta kärsiville ja kookkaammille potilaille.

Teksti: Rita Suhonen


Lue lisää