Ylilääkäri Olli Savola on unelma-ammatissaan auttaessaan ihmisiä

Pohjola Sairaalan ylilääkäriksi 1.10.2018 nimitetty Olli Savola on intohimoinen saunoja, joka ratkoo päivittäin asiakkaiden ongelmia kuten hän lääkärin työtään kuvaa. Savola motivoituu aidosti ihmisten auttamisesta ja Pohjola Sairaalan yhteiskunnallisestikin merkittävästä tavoitteesta pitää ihmiset terveenä. 

Olli Savola halusi pienestä pitäen lääkäriksi ja on siihen myös määrätietoisesti pyrkinyt yläasteelta ja lukiosta lähtien. Oulun lääketieteellisen tiedekunnan ovet aukesivatkin ensi yrittämällä. Ollin vanhemmat eivät ole lääkäreitä, mutta suvussa on lääkäreitä ja erityisesti yksi kirurgi, joka ehkä innoitti pojan pyrkimään samaan. 

Tutkimusmaailma kiinnosti Savolaa jo heti opintojen alussa ja hän ryhtyikin valmistelemaan väitöskirjaa jo toisena opiskeluvuoteenaan aivovammoista ja tapaturmista. Neljännen opiskeluvuoden jälkeen hän jäi välivuodelle valmistellakseen väitöskirjaa, mutta opiskelukavereiden alkaessa valmistua tuli Ollillekin kiire ja hän suoritti loput opintonsa vuodessa ja valmistui samoihin aikoihin kurssikavereiden kanssa. 

Alun perin Savolasta piti tulla neurokirurgi, olihan väitöskirjakin koskenut aivovammoja. Opiskeluun kuului kuitenkin muihinkin erikoisaloihin tutustumista ja Olli teki ns. reunapalveluja Kemissä ortopedialla ja sillä tiellä ollaan, kuten hän itse tilannetta kuvaa.

Olli Savola on työskennellyt ortopedian ja traumatologian parissa Kemin ajoista lähtien. Oulun Yliopistollisen sairaalan tapaturmaosastolla nuori lääkäri oppi paljon kliinisestä työstä, kun opettajina oli taitavia kirurgeja ja loistavia persoonia. Näin tutkimustyö sai jäädä ja kliininen työ asiakkaiden parissa vei voiton. Savola lähti Oulusta vuodeksi Englantiin Brightoniin töihin oppimaan lisää vaikeiden luunmurtumien ja nivelsidevammojen hoitoa, josta hän palasi Suomeen ja Oma Sairaalaan, nykyiseen Pohjola Sairaalaan.


Pitkä ura Pohjola Sairaalassa

Olli Savola on ollut mukana Pohjola Sairaalan toiminnassa sen ensimmäisestä päivästä lähtien. Erityiskiitosta hän antaa lääkäreiden väliselle poikkeuksellisen hyvälle yhteistyökulttuurille. Savola kertoo yhteistyökulttuurin syntyvän julkisella puolella luonnostaan, mutta yksityisellä puolella lääkärit ovat usein yksinäisiä puurtajia, joilla ei välttämättä ole työyhteisön tukea ympärillä samalla tavalla kuin julkisella puolella. 

- Meillä Pohjola Sairaalassa yhteistyö pelaa aidosti. Leikkaamme paljon yhdessä kollegoiden kanssa, pohdimme potilaiden hoitoa viikottaisissa palavereissa ja hyvää ja tiivistä yhteistyötä tehdään myös muiden ammattilaisten kanssa, Savola kertoo. 

Erittäin ammattitaitoinen henkilökunta on Pohjola Sairaalan voimavara ja se takaa laadukkaan palvelun asiakkaille. Lääkärit haluavat tehdä kliinistä työtä ja Pohjola Sairaalassa pyritään lääkärille tarjoamaan parhaat mahdolliset puitteet tähän. 

Savola kokee työnsä myös yhteiskunnallisesti merkittäväksi. Pohjola Sairaalan tavoitteena on pitää ihmiset terveinä. Meidän pitää olla niin hyviä, että pystymme palauttamaan ihmiset takaisin töihin mahdollisimman nopeasti ja urheilijat urheilemaan.

- Me pystymme toiminnallamme pidentämään työuria keskeltä. Emme voi vaikuttaa, milloin ihmiset menevät töihin tai jäävät eläkkeelle, mutta pystymme lyhentämään sairauslomia työuran keskeltä ja tukemaan heidän työssäoloa. Osalle urheilukunnon palautuminen vammautumisen jälkeen on myös paluu ansioiden ääreen, useimmille se tuo hyvinvointia ja on molemmissa tapauksissa merkittävää, muistuttaa Savola. 


Lääkäri vai businessmies? 

Kysyttäessä Savolalta, mikä häntä motivoi työssä eniten saa vastauksen helposti. Kyllä se on edelleen se, että pystyy auttamaan toista ihmistä, hän vastaa. Asiakkaat tulevat aina lääkärin luokse jonkin ongelman kanssa, lääkäreinä olemme ongelmanratkaisijoita sen lisäksi, että me kirurgit olemme myös pitkälti käsityöläisiä, hän jatkaa. 

Hieman yllättäenkin Olli kertoo käyneensä vuosien varrella useasti sen painin, onko hän lääkäri vai kiinnostaisiko business silti enemmän. Potilastyö on vienyt aina pidemmän korren. Työ Pohjola Sairaalan ylilääkärinä on Savolan ensimmäinen hallinnollinen tehtävä, mutta kokemusta yritysmaailmasta hänellä on kahden oman yrityksen parista vuosilta 2006-2009. Savolan yritykset välittivät lääkäreitä ja hammaslääkäreitä useisiin kunnallisiin terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Ylilääkärinäkään Savola ei luovu kliinisestä työstä, vaan pitää vastaanottoa Helsingin Pohjola Sairaalassa edelleen kahtena ja leikkaa kahtena päivänä viikossa. 

Savola pitää potilaan ja lääkärin suhdetta poikkeuksellisena ihmissuhteena, sillä siinä on luottamus olemassa valmiina, sitä ei tarvitse useimmiten erikseen ansaita, mutta se tulee aina säilyttää. Savola kertoo, että kyllä hänelle useammin kuin kerran on silmäkulma kostunut, kun on tavannut asiakkaan viimeisen kerran, kun takana on pitkä hoitosuhde ja asiakas pääsee jatkamaan matkaa itse. - Silloin todetaan, että toivottavasti ei tavata näissä merkeissä enää, hän naurahtaa.  


Saunafriikki, joka tykkää heittää jerryä

Savola tunnustautuu saunafriikiksi, jonka kotoa löytyy sekä puu- että sähkölämmitteinen sauna. Ainakin toinen niistä lämpiää päivittäin. Savola tunnustautuu koti-ihmiseksi, joka omien sanojensa mukaan värkkäilee kaikkea pientä kotona ja tykkää myös urheilla. Parasta vapaa-ajan viettoa on puoli-intellektuellit keskustelut ystävien kanssa. Ensin urheillaan, sitten saunotaan ja lopuksi heitetään jerryä! 

Teksti: Susan Patronen


Lue lisää