Ortopedian dreamteam kohtaa potilaan

Pohjola Sairaala on ylpeä voidessaan tarjota Turussa asiakkailleen kansainvälisestikin mitattuna erittäin vahvaa nivelkohtaista ortopedian ja traumatologian osaamista.

Kirurgeista Ari Itälä keskittyy polveen, Kalle Rahi olkapäähän ja polveen sekä Helka Koivu jalkaterään ja nilkkaan. Kullakin ortopedillä on vuosikausien kokemus ja tutkimustieto parhaan hoitomuodon löytämisessä, vaati vamma sitten fysioterapiaa tai leikkausta.

Tarkka diagnoosi

Ari Itälän vastaanotolle tullaan usein suoraan urheiluareenoilta. Nivelsidevammojen hoidon ohessa polvikirurgi Itälä tekee myös vaativia usean nivelsiteen korjausleikkauksia, nivelkierukkasiirteitä ja nivelruston korjauksia uusimmilla tekniikoilla.

– Polven murtumat ja vääntövammat tulevat yleensä pelikontaktista tai nopeasta suunnanmuutoksesta. Magneettikuvassa todetaan nivelsidevamma tai polven nivelrusto- tai kierukkavamma. Olennaisinta on magneetin vahvistama mahdollisimman tarkka ja viipymättä tehty diagnoosi sekä oikein valittu hoitolinja: fysioterapia, leikkaus tai molemmat, Itälä kertoo.

Sujuva hoitopolku

Hoidon nopeudella saavutetaan elämänlaatua ja säästytään usein monen viikon sairauslomalta. Varma diagnoosi ja tarkasti kohdennetun hoidon aloitus on tarkoitus tehdä heti ensikäynnillä, jottei ontuminen tai toimimaton käsi tai niiden kroonistuvat seuraukset aiheuta kuukausien riesaa tai jopa pysyvää haittaa.

Tähystyskirurgi Kalle Rahin olkapää- ja polvipotilaat ovat useimmiten liukastuneet. Nuorilla käsi on yleensä mennyt sijoiltaan. Iäkkäämmillä tulee kiertäjäkalvosimen repeämiä.

– Käsi on jäänyt alle, ja potilaalla on vaikeuksia nostaa käsi ylös. Voimat ovat kadonneet. Magneettikuvasta selvitetään repeytymän tarkka sijainti. Sitten päätetään, korjataanko tilanne tähystyksellä vai fysioterapialla. Potilaat ovat yksilöitä. Heidän toiveensa ja tilanteensa otetaan tietysti huomioon hoitoa suunniteltaessa.

Sama lääkäri

Jalkakirurgi Helka Koivun potilaista moni on aktiiviliikkuja tai urheilija. Nilkkavammat ovat lisääntyneet paljon viimeisten vuosien aikana, koska ihmiset harrastavat enemmän.

– Akuuttien vammojen taustalla on useimmiten nilkan vääntymistilanne. Yleensä löydöksenä on nivelsidevamma tai murtuma. Hoidan myös paljon jalkaterän muita vaivoja, kuten nivelrikkoja, vaivaisenluita ja muita virheasentoja.

Koivu on asentanut myös nilkan tekoniveliä, mikä on Suomessa vielä varsin harvinaista. Hän on tehnyt väitöskirjansa nilkkatekonivelistä ja jatkaa edelleen tutkimustyötä aiheesta.

Koivun mielestä yksilöllinen hoitopolku merkitsee sitä, että potilas saa tarvitsemansa hoidon oikea-aikaisesti ja osaavissa käsissä. Traumapotilailla nopea diagnoosiin pääsy on tärkeää.

Ansaittu luottamus

Ortopedeillä on tuhansien potilaiden ja palautteiden kokemus. He tietävät millaisen hoitokokemuksen suomalainen haluaa.

– Suomalainen arvostaa ensisijaisesti asiantuntijuutta. Potilas tarvitsee tunteen siitä, että hänen vammaansa hoitavat osaavimmat kädet oikealla tavalla, Itälä sanoo.

– Potilaan on hyvä tietää, kuinka täydellisen tuttua puuhaa tämä meille on. Sen sijaan monelle potilaalle sairastaminen ei ole tuttua puuhaa. Henkilökuntamme tekee potilaalle kaiken helpoksi riippumatta siitä, minkä vakuutusyhtiön asiakas hän on, Rahi kertoo.

– Haluamme olla avoimia ja tehdä parhaamme myös kurjien asioiden keskellä. Hoitoketjumme on tehty potilaalle nopeaksi ja sujuvaksi. Sitä se on meille lääkäreillekin. Nopeus ja sujuvuus antaa meille asiantuntijoille parhaat eväät auttaa potilasta, Koivu hymyilee.

Varaa aika ortopedille Turun Pohjola Sairaalaan>>

Teksti: Teksti: Miika Kaukinen, Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää


Lue lisää