Parempaa elämänlaatua

Isovarpaan tyvinivelen kuluma hankaloitti pitkään Satu Temosen elämää. Tekonivelen ansiosta hän pystyy pian taas liikkumaan entiseen tapaan.

Satu Temosesta kävely oli hankalaa. Esimerkiksi laskettelun, luistelun ja korkokenkien käytön hän oli lopettanut. Syynä oli vasemman jalan isovarpaan tyvinivelen jäykistyminen ja nivelen tyveen kasvanut patti.

‒ Jostain syystä juoksemista vaivat eivät estäneet, Temonen kuvailee.

Kouvolassa asuva ja työskentelevä Temonen kuvitteli, että kyse oli vaivaisenluusta ja otti arkeaan haittaavan asian puheeksi työterveyshoitajan nelikymmenvuotistarkastuksessa.

Kyse ei kuitenkaan ollut Temosen epäilemästä vaivaisenluusta, vaan leikkaushoitoa vaativasta isovarpaan nivelrikosta. Temonen oli järkyttynyt.

‒ Kyllähän se tuntui aivan uskomattomalta, että vasta nelikymppisenä minulla oli nivelrikko. Oliko sellainen ylipäänsä mahdollista?

Vakuutus kattoi leikkauksen

Temosen työnantajan ottama OP Vakuutuksen Laaja Terveysturva -vakuutus mahdollisti Temosen jalan tutkimukset Pohjola Sairaalassa.

Helsingin Pohjola Sairaalassa työskentelevä ortopedi ja jalkakirurgi Mikko Hautamäki kertoi Temoselle, että yleensä kulumalle ei ole erityistä selitystä. Murtuma voi kuitenkin lisätä alttiutta.

Temonen ei muistanut satuttaneensa varvastaan mihinkään. Hautamäen mukaan jo aivan pieni vamma voi aiheuttaa hiljalleen nivelrikon.

Kun kyse on leikkaushoitoa vaativasta jalkaterän kulumasta, vaihtoehtoja on useita.

‒ Jos vaiva ei ole kovin paha, riittää nivelen puhdistusleikkaus. Pahemmissa tapauksissa nivel joudutaan jäykistämään tai laittamaan tekonivel, Hautamäki kertoo.

Temonen valitsi tekonivelleikkauksen. Tärkeintä hänelle oli se, ettei varvas enää hankaloittaisi normaalia elämää. Temonen toivoo voivansa vielä joskus pukea jalkaansa korkokengät.

Varpaan jäykistys rajoittaa liikealaa, ja leikkauksen jälkeen korkeakorkoisten kenkien käyttö ei ole mahdollista.

Ensiluokkaista hoitoa

Kun leikkauspäivä lopulta koitti, Temonen oli jännittynyt. Pohjola Sairaalan ystävälliset lääkärit ja hoitajat saivat hänet rauhoittumaan nopeasti leppoisalla jutustelullaan ja läsnäolollaan.

‒ Lisäksi jokainen henkilö kertoi tarkasti siitä, miksi he olivat paikalla ja mitä seuraavaksi tapahtuisi. Mielestäni he ottivat loistavasti huomioon tarpeeni. Kyllähän se lisäsi luottamusta valtavasti, hän kuvailee.

Temonen kehuu Helsingin Pohjola Sairaalan ympäristöä sekä palvelukokonaisuutta.

‒ Jopa siellä tarjoiltu ruoka oli älyttömän hyvää. Sain valita ruokalistalta sen, mitä haluaisin syödä leikkauksen jälkeen. Tuntui kuin olisin ollut ravintolassa enkä sairaalassa.

Leikkauksen jälkeen Temonen on tavannut säännöllisesti sekä jalan operoinutta Hautamäkeä että fysioterapeuttiaan, joiden johdolla hän on kuntouttanut jalkaansa. Tarkastuskäynneillä on seurattu myös varpaan liikkuvuutta sekä tekonivelen asettumista.

Syksyllä tehdystä leikkauksesta on nyt kulunut reilut kuusi kuukautta. Tekonivelleikkauksesta toipuminen on pitkällinen prosessi. Vasta vuoden jälkeen varpaan pitäisi olla täysin toimintakykyinen.

Varpaan toipumista on hidastanut arpikudos, jonka muodostumiseen Temosella on vahva taipumus. Se on estänyt liikkuvuuden palautumista. Yksi vaihtoehto on, että varpaaseen syntynyt arpikudos poistettaisiin kevään aikana uudella leikkauksella.

‒ Vaikka joutuisin vielä leikkauspöydälle, mielipidettäni saamastani hoidosta se ei muuta. Jo ensimmäisellä käynnilläni Pohjola Sairaalassa saamani vaikutelma pitää edelleen. Vain tunnin mittaisen käynnin aikana homma lähti etenemään loistavasti, Temonen kiittelee.

Teksti: Virvamaria Toikka, Kuva: kuvituskuva


Lue lisää