Pohjola Sairaala satsaa lasten ja nuorten liikuntavammojen vähentämiseen

Suomessa vuosittain 350 000 liikuntatapaturmaa

Merkittävän osan lasten ja nuorten liikuntavammoista voisi estää oikeanlaisella ja nykyistä monipuolisemmalla harjoittelulla. Pohjola Sairaalan lanseeraama Sporttimestari-malli tarjoaa valmentajille maksutonta koulutusta liikuntavammojen ehkäisyyn.

Pohjola Sairaalan ja UKK-instituutin Terve Urheilija -ohjelman yhteistyössä rakentaman valmennuksen tavoitteena on tehdä lasten ja nuorten liikunnasta yhä turvallisempaa. Valmentajien panos lasten ja nuorten aktiivisessa liikkumisessa on keskeinen, ja siksi Sporttimestari kiertää kouluttamassa valmentajia ympäri Suomen.

Sporttimestarin tarjoaman maksuttoman valmennuksen taustalla on UKK-instituutin tutkimustieto ja Pohjola Sairaalan urheilulääkäreiden huippuasiantuntemus. Sporttimestarin lasten ja nuorten valmentajille suosittelemat harjoitusliikkeet ovat tutkitusti hyödyllisiä ja turvallisia. Vammojen ennaltaehkäisy on Sporttimestarin toiminnan tärkein tavoite.

Sporttimestarina toimii Veli-Matti Talonen, joka on erikoistunut urheiluvammojen ehkäisemiseen tähtäävään fysioterapeuttiseen harjoitteluun. Hän on kouluttanut vuosien varrella yli tuhat valmentajaa kiinnittämään huomiota mahdollisimman turvalliseen treeniin. Talosella on monipuolinen urheilutausta, johon kuuluu muun muassa jääkiekkoa nuorten maajoukkuetasolla sekä tennistä ja slalomia.

- Olen itse selvinnyt melko vähin vammoin, mikä on osittain monipuolisen harjoittelun ansiota. Kukaan urheilija ei halua vammautua, eikä kukaan valmentaja halua näin tapahtuvan urheilijalle. Lasten ja nuorten liikuntavalmentajat tekevät erittäin tärkeää työtä, ja haluamme auttaa heitä valmentamaan yhä turvallisemmin, Talonen sanoo.

Urheiluvammat johtuvat usein liian yksipuolisesta harjoittelusta. Sporttimestarin valmennukset räätälöidäänkin aina lajikohtaisesti.

- Urheiluvamman vuoksi lapsi tai nuori voi joutua olemaan pois harrastuksen parista. Se voi myös häiritä kehittymistä tai joskus jopa päättää koko urheiluharrastuksen. Valmennuksessamme annamme täsmävinkkejä kunkin lajin parissa tyypillisesti sattuvien vammojen vähentämiseksi, Talonen sanoo.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
OP Viestintä viestinta@op.fi, 050 523 9904

Teksti: Elisa Tikkanen


Lue lisää