Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto emeritaprofessori Marjukka Mäkelälle

Tällä viikolla järjestettävässä Lääkäri 2018 -tapahtumassa jaetaan jo perinteeksi muodostunut Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto. Tänä vuonna palkinnon saa emeritaprofessori ja yleislääketieteen erikoislääkäri Marjukka Mäkelä työstään näyttöön perustuvan terveydenhuollon edistämisestä. Palkinnon arvo on 20 000 euroa.

Näyttöön perustuva lääketiede on Suomessa aktiivista ja tietoa tuotetaan sekä käytetään paljon -  koko maailman mittakaavassa. Käypä hoito -suosituksia eli hoitosuosituksia keskeisille kansantaudeille on tehty jo yli sata. Käypä hoito -suosituksen tuottaa aina moniammatillinen tiimi, joka muodostuu eri alojen lääkäreistä ja muista ammattilaisista.

Näyttöön perustuvan tiedon avulla voidaan tunnistaa myös ne lääketieteen menetelmät, jotka eivät toimi ja poistaa ne käytöstä. Näin tehdään tilaa terveydenhuollon toimiville menetelmille.

- Ei riitä, että asioita tehdään laadukkaasti, vaan terveydenhuollossa täytyy tehdä oikeita asioita. Niitä, jotka tutkitusti lisäävät terveyttä, Mäkelä muistuttaa.

Lue lisää Marjukka Mäkelän elämäntyöstä ja palkinnosta >

Teksti: Susan Patronen


Lue lisää