Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon saa emeritusprofessori Markku Mäki

Emeritusprofessori Markku Mäki saa Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon keliakian esiintymiseen, tunnistamiseen ja mekanismeihin liittyvästä pioneeritutkimuksesta. Palkinto annetaan Lääkäri 2019 -tapahtumassa, jossa palkinnon saaja pitää myös juhlaluennon.

Keliakian tutkimus Suomessa on huippuluokkaa. Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Mäki on alan tutkimuksen pioneereja. Hänen johtamansa tutkimusryhmät ovat muun muassa tehneet ainutlaatuisia havaintoja keliakian vasta-aineista sekä niiden hyödyntämisessä taudin diagnosoinnissa. Tästä tutkimuksesta jatkumoa on esimerkiksi juuri uudistuneet keliakian Käypä hoito -suositukset, jotka eivät enää edellytä ohutsuolen koepalaa, jos verinäytteissä vasta-ainepitoisuudet ovat tarpeeksi korkeat.

Mäki väitteli Tampereen yliopistossa lastentautiopin tohtoriksi vuonna 1982 aiheenaan lasten ripulitaudit ja perusti sen jälkeen Tampereelle poikkitieteellisen tutkijaryhmän tutkimaan ravinnon gluteenin aiheuttaman taudin, keliakian moni-ilmeisyyttä, diagnostiikkaa, perimää ja taudinaiheuttamismekanismeja. Tutkimus keskittyi ensin lapsiin, mutta laajennuttuaan myös aikuisia koskevaksi se tuotti vasta-aineista niin kattavaa tietoa, että tarjosi mahdollisuuden uusiin seulontakokeisiin avoterveydenhuollossa. Tästä seurasi diagnoosien määrän moninkertaistuminen.

- Diagnostiikan kehittymisestä hyötyy eniten keliaakikko, tauti voidaan todeta varhain. Hoitona on edelleen tarkka elinikäinen gluteeniton dieetti. Lääkettä ei vielä saatavilla ole, mutta olen yhä aktiivisesti mukana kehittämässä lääketutkimuksia varten validoituja mittareita sekä useamman lääkeyhtiön tieteellisenä neuvonantajana. Lisäksi minulla on ollut mahdollisuus kotiuttaa meille kansainvälisiä tutkimuksia, koska tutkimus ja diagnosointi Suomessa ovat korkealla tasolla. Olisihan se huimaa, jos joku päivä meillä olisi lääke, jonka ansiosta suomalainen keliaakikko voisi halutessaan syödä ruisleipää, Mäki pohtii.

Mäen tekemän tutkimuksen ansiosta pystyttiin tuottamaan ensimmäinen keliakian pikatesti, jonka voi tänä päivänä kuka vain ostaa apteekista. Testi perustuu sormen päästä otettavaan verinäytteeseen, se kertoo onko tutkittavalla vasta-aineita ja täten mahdollisesti keliakia.  Lisäksi hänen johtamansa tutkijaryhmä on ollut standardoimassa eurooppalaisen terveydenhuollon käyttämiä keliakian seulontakokeita. Mäki toimi vuosia aktiivisesti myös potilasliiton toiminnassa. Mäki esittää laajat kiitoksensa tutkijayhteisölleen:

- Arvostan suuresti tätä palkintoa elämäntyöstäni keliakian parissa. Saavutukseni on paljon myös työryhmäni ja maailmalla olevien yhteistyökumppaneiden ansiota. Kiitos myös Suomen Keliakialiitolle; keliakiaa sairastava on ollut tutkimukseni edunsaaja eikä tutkimus ole mahdollista ilman keliakiaa sairastavan yhteistyötä. Yhteistyö teollisuuden kanssa on myös ensiarvoisen tärkeää. Akateemisen tutkimuksen kolme tukijalkaa ovat potilas, tutkijat ja teollisuus. Kun yhdessä pyritään kohti samaa päämäärää, on tämän päivän tutkimus huomispäivän hoitoa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
OP:n viestintä, puh. 050 5239904, viestinta@op.fi