Polvi kuntoon mittatilaustyönä

Kirurgien yhteistyönä suunnitteleman polvileikkauksen ansiosta kolmikymppinen Heidi Ukkola palasi lenkkipoluille viime syksynä.

Viime talvena kolmikymppinen Heidi Ukkola pelkäsi, ettei voisi juosta enää ikinä.

Juokseminen oli ollut hänelle jo pitkään rakas harrastus. Lenkillä kuitenkin polvi naksui ja rutisi. Lopulta myös kävellessä jalka alkoi mennä alta. Kun kipu muuttui liian kovaksi, Ukkola päätti tutkituttaa polvensa työnantajan ottaman OP Vakuutuksen Laaja Terveysturva -vakuutuksen turvin Pohjola Sairaalassa.

Ukkola oli valmistautunut kuulemaan huonoja uutisia. Silti todellisuus lamautti hänet hetkellisesti, kun ortopedi Veikko Kiljunen kertoi magneettikuvien tulokset.

Vain kolmikymppisen Ukkolan polvilumpion rustopintaan oli kehittynyt kulumaa. Koska hänelle ei ollut sattunut vammoja, vaurion epäiltiin syntyneen polvilumpion virheasennosta.

Hoitosuunnitelma yksissä tuumin

Rustovaurion hoitoa hankaloittavat rajalliset toimenpidemahdollisuudet, mikä teki tilanteesta haastavan jopa kokeneelle ortopedille.

‒ Muistan, että ensimmäiseksi mietin, juoksisinko enää ikinä ja voisinko kävellä normaalisti, Ukkola kertaa tuntojaan.

Tilanne oli niin poikkeuksellinen, että Kiljunen päätti viedä asian kirurgikollegoiden väliseen jokaviikkoiseen kokoukseen, jossa käsitellään haasteellisia tapauksia.

‒ Jos lääkäri jää empimään parasta mahdollista hoitolinjaa, kannattaa asiasta keskustella muiden asiantuntijoiden kanssa. Ratkaisut ovat aina potilaskohtaisia, mutta Heidin tapauksessa lihaksia vahvistava kuntoutus ei olisi enää auttanut. Sen vuoksi päädyimme operoimaan jalan, Kiljunen perustelee.

Hän teki hoitosuunnitelman, jonka sitten kävi läpi yhdessä ortopedikollegojen kanssa kokouksessa.

Ukkolan vaivaan räätälöidyssä leikkauksessa Kiljunen muutti polvilumpion kulkusuuntaa vastapintaansa nähden siten, että vaurioitunut rusto kuormittui aiempaan vähemmän.

‒ Minusta tällainen yksilöllinen palvelu osoittaa sen, että Pohjola Sairaalassa potilas on oikeasti etusijalla. Luotin täysin siihen, että ammattilaiset tekevät kaikkensa, jotta voisin taas liikkua, Ukkola sanoo.

Fysioterapeutin kannustus tärkeää

Kaikkiaan Ukkola oli poissa lenkkipoluilta rustovaurion vuoksi noin kahdeksan kuukautta. Viime marraskuussa hän pääsi jälleen juoksemaan.

‒ Se oli tunteellinen hetki. Vaikka juoksin vain nelisen kilometriä, olin vapautunut. Pystyn taas tekemään sitä, mistä todella nautin, Ukkola muistelee.

Ennen tuota hetkeä Ukkolalla oli takana pitkä kuntoutusjakso, joka mittasi nuoren naisen luonteen lujuutta.

Selvittyään leikkauksesta Ukkola tapasi Pohjola Sairaalassa työskentelevän fysioterapeutin, Kari Kanniston. Kannisto on uransa aikana kartuttanut kokemusta muun muassa juuri polvivammoista ja niistä toipumisesta.

Kaikki oli aloitettava alusta. Leikkauksen seurauksena Ukkolan peruskunto oli laskenut ja leikatun jalan lihaksiston voimatasot olivat matalat.

‒ Aluksi keskityimme jalan suoristamiseen ja etureiden lihaksen aktivoimiseen. Kehitimme myös Heidin koordinaatiota ja sitä, että jalan asento kuluttaisi mahdollisimman vähän vaurioitunutta rustoa, Kannisto kertoo.

Sen jälkeen Ukkola sai ottaa ensimmäiset juoksuaskeleensa. Kuntoutukseen kuului niin kuntosaliharjoittelua, uintia sekä päivittäisiä jumppasarjoja. Tärkeintä oli, ettei jalan asento väänny sisäänpäin kuten aiemmin.

Ukkola koki jalan kuntouttamisen henkisesti raskaaksi. Vaikka toiveissa oli päästä pian taas juoksemaan, epävarmuus tulevasta kalvoi hänen mieltään. Ukkola sanoo, että fysioterapeutti Kanniston kannustus oli tärkeä osa paranemisprosessia.

‒ Tunsin olevani osaavissa käsissä niin kuntoutuksessa kuin leikkauksessa. Kaikki oli etukäteen mietittyä ja perusteltua, mikä teki saamieni ohjeiden noudattamisesta helpompaa. Koen olevani etuoikeutettu, koska sain hoitoa juuri Pohjola Sairaalassa, Ukkola sanoo.

Vaikea vamma pisti hänen elämänarvonsa uusiksi. Jos Ukkola aiemmin haaveili juoksevansa entistä pidemmälle ja nopeammin, niin nykyisin nainen keskittyy kaikin voimin pitämään jalastaan huolta.

Teksti: Virvamaria Toikka, Kuva: kuvituskuva


Lue lisää