Punkit ovat täällä taas ‒ oletko valmis?

Punkkikausi on jo alkanut. TBE-rokote ja punkkitarkastukset ennaltaehkäisevät pienten paholaisten levittämiä tauteja.

Vaikka lumikasoja on vielä maassa ja yöt ovat kylmiä, punkkikausi tekee tuloaan jo kovalla kohinalla.

Puutiainen eli punkki tarvitsee vähintään viiden asteen lämpötilan, joten niitä voi tavata luonnossa jo helmi‒maaliskuussa. Punkkikausi voi pisimmillään jatkua joulukuulle saakka. Eniten punkkeja on kuitenkin lämpimimpinä kesäkuukausina.

Jos haluaa varautua puutiaisaivokuumetta vastaan ennen kesää, Pohjola Sairaalan terveysmestari Elisa Laitinen muistuttaa ottamaan rokotteen mahdollisimman pian.

Yksi rokote ei kuitenkaan riitä, vaan Laitinen suosittelee kolme rokotetta sisältävää sarjaa.

‒ Jo kahden rokotteen jälkeen saa suojan ensi kesää varten, hän kertoo.

Yleensä toinen annos annetaan noin kuukausi ensimmäisen rokotteen jälkeen. Tavallisesti sarjan kolmas ja viimeinen rokote otetaan seuraavan punkkisesongin kynnyksellä, eli noin vuoden kuluttua rokotesarjan aloittamisesta.

‒ Senkin jälkeen rokotesarjaa täytyy tehostaa. Rokotettavan ikä ratkaisee sen, kuinka usein tämä on tehtävä. Rokoteväli vaihtelee kolmesta kymmeneen vuotta. Mitä vanhemmasta ihmisestä on kyse, sitä useammin rokote tulee uusia.

Paljon luonnossa liikkuvat riskiryhmässä

Laitinen työskentelee Pohjola Sairaalassa ja on tavannut työssään paljon asiakkaita, jotka ottavat TBE-rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan.

TBE-virus tarttuu punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Viruksen synnyttämä aivokuume voi jättää keskushermostoon pysyviä oireita. Puutiaisaivokuumeen ensioireet alkavat noin 4‒28 vuorokauden sisällä tartunnasta. Oirekuvat vaihtelevat rajusti. Toisinaan tauti on oireeton. 

On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät kaikki punkit kanna TBE-virusta.

Yleensä rokotetta suositellaan paljon luonnossa liikkuville sekä esimerkiksi saaristossa tai meren läheisyydessä aikaansa viettäville.

Myös Suomessa on jo paljon riskialueita, joissa punkkirokote on otettu osaksi rokoteohjelmaa.

‒ Sellaisia ovat esimerkiksi Kemin eteläiset osat, Kotkan saaristo, Parainen ja Ahvenanmaa.

Myös eri puolita Eurooppaa löytyy alueita, joihin matkustettaessa suositellaan punkkirokotetta.

Punkkitarkastus päivittäin

Punkkirokote ei kuitenkaan estä puutiaista kiinnittymästä ihoon. Myöskään borrelioosia vastaan ei ole olemassa rokotetta.

Tämän vuoksi punkkitarkastukset ovat tärkeitä niin ihmisillä kuin eläimillä silloin, kun liikutaan punkeille otollisilla alueilla. Punkki on salakavala ja purema monesti huomaamaton. Se voi ryömiä vartalolla useita tunteja ennen kiinnittymistään.

‒ Iho, erityisesti hiusrajat ja taivealueet kannat tutkia tarkasti päivittäin. Tarkastuksia kannattaa tehdä silloin, jos nukut lemmikin kanssa samassa sängyssä. Kissojen ja koirien turkit on hyvä tarkistaa tasaisin väliajoin.

Laitinen neuvoo käyttämään punkkialueilla pitkälahkeisia ja vaaleita vaatteita.

Punkkien elinikä on kahdesta neljään vuotta. Ne kehittyvät kymmenesosamillimetrisestä toukasta jopa neljämillimetriseksi. Ne viihtyvät erityisesti kasvillisuuden joukossa, noin 10‒20 sentin korkeudella maanpinnasta.

Lähde: THL (Linkki: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote)

Teksti: Virvamaria Toikka, Kuva: kuvituskuva


Lue lisää