Remonttimiehestä uudisrakentajaksi!

Pohjola Sairaalan toimitusjohtajaksi nimitettiin elokuussa lääketieteen tohtori Markus Torkki, joka on toiminut Pohjola Sairaalan ylilääkärinä aina sen perustamisesta lähtien. Mikä Torkkia motivoi uudessa tehtävässä ja minkä hän kokee suurimmaksi haasteekseen?

Markus Torkki työskenteli lääkäriksi valmistuttuaan Jorvin sairaalassa Espoossa ja erikoistui kirurgiksi Töölön sairaalassa. Jo Töölössä työskennellessään Torkki pääsi mukaan kehittämishankkeeseen, jonka oppeja hän kantaa mukanaan tänäkin päivänä. Vuosituhannen vaihteessa lakkautettiin pääkaupunkiseudulla useita tapaturmapisteitä ja tapaturmapäivystykset keskitettiin Töölön sairaalaan. Torkki oli mukana rakentamassa tapaturmapäivystyksen logistiikkaa uusiksi tavoitteena, että hoito järjestettäisiin siten, että jokainen potilas saisi tarvitsemansa hoidon tarvitsemassaan ajassa.

- Töölössä tehtiin iso organisatorinen remontti, jotta toimintaa saatiin selkeytettyä. Monet tuolloin käyttöön otetut toimintamallit ovat yhä käytössä, esimerkiksi hoidon kiireellisyysluokitus ja päivystysleikkaustoiminta, Torkki kertoo ylpeyttä äänessään.

Ensimmäiset 14 vuotta työurasta kuluivat julkisen terveydenhuollon parissa. Vuonna 2005 Torkki siirtyi Töölön sairaalasta lääkärikeskus Dextran ylilääkäriksi ja varatoimitusjohtajaksi. Vuonna 2012 tuli aika siirtyä kohti uusia haasteita.

Omasairaalasta Pohjola Sairaalaksi

Vuonna 2012 syyskuussa Markus Torkki aloitti Omasairaalan ylilääkärinä nykyisen Helsingin Pohjola Sairaalan silloisella rakennustyömaalla. OP oli päättänyt rakentaa oman sairaalan Helsinkiin varmistaakseen vakuutusasiakkailleen erinomaisen asiakaskokemuksen ja nopean hoitopolun. Näiden kahden tekijän pohjalta Pohjola Sairaalan toimintaa mitataan yhä tänäkin päivänä.

- Pohjola Sairaalan tavoitteena on, että asiakkaat saavat oikeaan aikaan oikeanlaista hoitoa, joka on todistetusti laadukasta ja vaikuttavaa. Maksimoimme aina terveyttä, emme toimenpiteitä, kiteyttää Markus Torkki.

Heti toiminnan käynnistymisestä lähtien Pohjola Sairaal on ollut haluttu työpaikka lääkäreiden keskuudessa. Pohjola Sairaalaan halutaan töihin ja uusiin perustettaviin toimipisteisiin on hakijoita ollut aina useita satoja.

- Ihmiset ratkaisevat tämän pelin ja siksi on tärkeää, että meillä on juuri oikeanlaisia ihmisiä töissä, Markus Torkki tähdentää.

Pohjola Sairaala on kasvanut kuudessa vuodessa paljon. Pienestä idusta kasvoi viiden sairaalan ja pian kahden lääkärikeskuksen kokoinen verkosto, joka on lunastanut paikkansa terveydenhoitoalan toimijana ja täydentää nyt OP Ryhmää.

Operatiivinen estetiikka motivoi

Markus Torkin kiinnostuksen kohteena on aina ollut operatiivinen estetiikka, kuten hän itse intohimoaan parhaiten kuvaa.

- Insinöörejä kiinnostaa se, miten Formula ykkönen kulkee radalla mahdollisimman lujaa. Minua puolestaan kiinnostaa enemmän se, miten varikkokäynti saadaan sujumaan mahdollisimman nopeasti kierrosten välissä, Torkki konkretisoi intohimoaan.

Torkkia kiehtoo, miten saadaan joukko ihmisiä tekemään työtä hyvässä yhteistyössä oikein roolitettuina yhteisen tavoitteen eteen. Tästä on pitkälti kysymys toimitusjohtajan tehtävässäkin. Tavoitteena on saada Pohjola Terveyden joukkue toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla strategian mukaisesti kohti yhdessä määriteltyjä tavoitteita.

Uuden tehtävän yhtenä suurimmista haasteista Markus Torkki pitää ajankäyttöä ja kiirettä. Markus vieroksuu nyky-yhteiskuntamme tapaa kehuskella kiireellä. Hänelle kiire on kuin auton öljyvalon syttyminen, eräänlainen hälytyssignaali siitä, että nyt pitää hidastaa tahtia. Työ Töölön sairaalan tapaturmapäivystyksessä opetti jo aikoinaan sen, ettei koskaan tiedä, mitä eteen tulee. Silloin pitää olla kapasiteettia reagoida yllättävässäkin tilanteessa, eikä se onnistu, jos on koko ajan jaksamisensa äärirajoilla.

Vapaa-ajallaan Torkki pelaa jalkapalloa ja parhaiten uusi toimitusjohtaja rentoutuu metsässä koiran kanssa kulkien tai hyvän kirjan äärellä.

Vielä lopuksi Markus Torkki antaa lukuvinkiksi hieman yllättäen tietokirjan; Roomalaisen Senecan (noin 4 eKr.–65 jKr.) tutkielman Elämän lyhyydestä!

Teksti: Susan Patronen, kuva: kuvituskuva


Lue lisää