Sporttimestari tarjoaa sparrausta junnuvalmentajille

Tavoitteena lasten ja nuorten urheiluvammojen vähentäminen

Etenkin lapsilla ja nuorilla urheiluvammojen syynä on usein liian yksipuolinen harjoittelu. Pohjola Sairaala ja UKK-instituutin Terve Urheilija -ohjelma tarjoavat nyt junnujen valmentajille koulutusta ja apua vammojen ennaltaehkäisyyn. Fysiote­rapiaa opiskeleva liikuntaneuvoja, sporttimestari Veli-Matti Talonen on urheiluseurojen käytettävissä, kun valmentajat kaipaavat sparrausta omaan valmennustyöhönsä. Sporttimestari Vellulla on takanaan monipuolinen urheilutausta ja usean vuoden kokemus lukuisten eri lajien valmennuksesta.

Miten kasvuiässä ole­vien lasten ja nuorten tulisi treenata?

Esimerkiksi palloilu- ja joukkuelajeissa suurin osa vammoista johtuu nuoren urheilijan oman liikehal­linnan pettämisestä, eikä kon­takteista muiden pelaajien kanssa. Polvi- ja nilkkavammat ovat hyvin tavallisia. Jokaisen urheilijan ulottuvilla olevia keinoja vammojen vähentämiseksi ovat esimerkiksi kehonhallintaa kehittävä harjoittelu ja kehon monipuolinen kuormitus sen sijaan, että keskityttäisiin liiaksi lajinomaiseen harjoitteluun.

Valmentajien esimer­kin, tietotaidon ja käytänteiden merkitys urheiluvam­mojen ennaltaehkäisyssä on keskeinen. Vastuullinen valmentaja on muistaa esimerkiksi monipuolisen harjoittelun sekä alku- ja loppuverryttelyn mer­kityksen, vaikka nuoret haluaisivat vain päästä nopeasti pelaamaan. Vastuullinen valmentaja kehittää osaamistaan jatkuvasti ja nyt siihen voi saada apua sporttimestarilta. Spottimestarin sparrauksen myötä UKK-instituutin laaja tutkimustieto ja Pohjola Sairaalan urheilulääkäreiden huippuasiantuntemus voidaan valjastaa suoraan osaksi lasten ja nuorten harjoittelua.

Miten sporttimestari voi auttaa urheiluseuroja?

Sporttimestari tarjoaa junnuvalmentajille ryhmissä koulutusta, jonka sisältö viimeistellään urheilulajin sekä kunkin ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan. Koulutuskerta on yleensä noin kolmetuntinen. Aloitamme tunnin kestävällä luento-osuudella, jonka jälkeen tehdään yhdessä käytännön harjoitteet, käydään loppukeskustelu ja sovitaan jatkosta.

Yhteistyö on junnuvalmentajille ja urheiluseuroille maksutonta. Se täydentää ja tukee muuta valmennuksellista kehitystyötä, jota liitot ja seu­rat jo tekevät.

Koutsi, kiinnostaako sparraus? Ota yhteyttä sporttimestariin ja jutellaan lisää!

Sporttimestari Veli-Matti Talonen
sporttimestari@op.fi
040 451 0737

Lisätietoja myös:
terveurheilija.fi, Urheiluvammatutkija Mari Leppänen (mari.leppanen@uta.fi
OP Vakuutus Oy, Urheilupäällikkö Teemu Hintsanen (teemu.hintsanen@op.fi)


Lue lisää