Tehokuntoutuksella kaksin verroin voimakkaammaksi

Saksan pääsarjajoukkue lähetti ykkösketjussa pelaavan Chad Nehringin kuntoutukseen Kuopion Pohjola Sairaalaan. Sen ansiosta kiekkoilijan polvi kestää jälleen pelien tuoksinassa.

Kanadalainen ammattikiekkoilija Chad Nehring, 30, on hyvällä mielellä. Polvi toimii taas, ja pelikaukalot odottavat.

Kuukautta aikaisemmin hänen tilanteensa ja mielialansa olivat kutakuinkin päinvastaiset. Hyvin käyntiin lähtenyt kausi Saksan pääsarjassa pelaavassa Fischtown Pinguinsissa oli keskeytynyt ilkeään polvivammaan.

Ykkösketjun keskushyökkääjänä pelaava Nehring on kaikin puolin kova kaveri, mutta silti mielessä pyörivät loukkaantumisen jälkeen monet asiat ‒ pelko uran jatkosta alkaen.

Oikeassa polvessa oli sivusiderepeämä. Sivuside ei onneksi ollut poikki eikä sitä tarvinnut leikata, mutta vamma vaati aktiivista kuntoutusta.

Saksalaisseura oli jo aiemmin tehnyt leiritysyhteistyötä Pohjola Sairaalan yhteistyökumppanin Pro Prospect Oy:n kanssa. Niinpä Nehring lähetettiin Bremerhavenista yksilölliselle Paluu peliin -leirille Kuopioon menneenä syksynä.

Työtä aamusta iltaan

Kuntoutusjakson alussa selvisi, että työtä riittäisi.

– Teimme alkutestit. Oikea polveni ei mennyt täysin suoraksi eikä täysin koukkuun. Olin aika alamaissa, hän kertoo.

Fysiikkaharjoituksista vastasi Pohjola Sairaalan fysioterapeutti Jari Puustinen. Tiukka kuntoutusjakso sisälsi päivittäin vaihtelevasti kolmesta neljään lajinomaista harjoitetta, henkistä valmennusta, ravintotietoa, luistelua, kuntosaliharjoitteita, joogaa, hierontaa, vesijuoksua ja kuntonyrkkeilyä.

– Minulla oli kova motivaatio harjoitella. Harjoitteet olivat erittäin hyviä ja huomasin edistyväni. Myös itseluottamukseni palautui, Nehring kertoo hymyillen.

– Pohjola Sairaalan henkilökunta selvästi tiesi, mitä teki. Sain selkeät vastaukset kysymyksiini ja harjoitusten tuloksia seurattiin päivittäin. Kokonaisuus oli erinomainen, sillä kaikki ruokailuista, majoituksesta ja vuokra-autosta lähtien oli järjestetty toimivaksi paketiksi, kiekkoilija kiittelee.

Fysioterapeutti vaatii ja tukee

Urheiluvammoista toipumisesta vaadittava aika arvioidaan monesti vain kalenteria katsomalla.

Pohjola Sairaalassa urheilijan kuntoutuksen tarkoituksena on kuitenkin lihasvoiman palauttamisen ja henkisen toipumisen lisäksi valmistaa pelaajaa tai harrastajaa takaisin oman lajinsa pariin.

Tähän tarvitaan kokonaisvaltaista fyysistä ja henkistä valmennusta alku- ja lopputesteineen.

– Fysioterapeutilla ja urheilijalla on tärkeä keskinäinen luottamussuhde. Urheilijalle pitää antaa rehellistä, mutta kannustavaa palautetta. Meillä fysioterapeuteilla on usein vahva, omakohtainen urheilutausta ja ymmärrämme urheilijan kehon lisäksi myös hänen sielunmaisemaansa, Puustinen luonnehtii.

Nopeasti erinomaisiin tuloksiin

Lähes kaksi kertaa voimakkaampi kuin ennen kuntoutusjaksoa! Niin kertoivat Nehringille suoritetut lopputestit vahingoittuneen polven voimatasojen palautumisesta. Lisäksi testin mukaan polven keskinäinen suoritustasapaino oli hyvä. Myös muu lihaskunto oli kohdallaan.

Pelikentälle Nehring pääsi noin kaksi viikkoa kuntoutuksen päättymisen jälkeen. Samalla hänen tavoitteenaan oli nostaa jatkoharjoitteilla polven kuntotasoa entistä paremmaksi.

– Tämä on ensimmäinen kauteni Euroopassa. Saksassa on hieno pelata, kannustavaa kotiyleisöä on paljon ja seura on hoitanut asiansa mallikkaasti. Uskon, että saamani hyvä kuntoutus auttaa seuraani ja itseäni niin, että voin pelata jatkossakin täysipainoisesti ja tuloksekkaasti.

Ennen tätä kautta kanadalaiskiekkoilija on pelannut muun muassa AHL:ssä Binghamptonissa ja Hartfordissa. Nykyinen sopimus Bremerhavenissa on kaksivuotinen.

Teksti: Jarmo Seppälä, Kuva: Timo Hartikainen


Lue lisää