Tuhansia ja tuhansia toistoja

Kuntoutus on kovaa työtä, tietää jopa kahdeksan tuntia päivässä treenaava Pekka Hyysalo.

Entinen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo on kiireinen mies. Hän kiertää puhumassa FightBack-brändistään ympäri Suomen ja myös muualla maailmassa.

– Eilen olin Lahdessa, seuraavaksi menen Tahkolle, Hyysalo kertoo.

Kotona Turussa päivät täyttää kuntoutus. Pekka Hyysalo toipuu vakavasta aivovammasta, jonka hän sai vuonna 2010, kun lyhytelokuvaa varten kuvattu hyppy epäonnistui. Kuolema kävi lähellä, mutta 17 päivän kooman jälkeen alkoi paluu elävien kirjoihin.

Hyysalolla ei ollut onnettomuuden sattuessa vakuutusta. Hänen mukaansa oikeanlaisen kuntoutuksen saaminen julkisen terveydenhuollon piirissä vaati taistelijan asennetta. Perhe oli siinä avainasemassa.

– Oli hirveän työn takana, että äitini sai minut kuntoutusjaksoille. Taistelua tarvittiin siinäkin, että sain asua kotona ja käydä avokuntoutuksessa. Tarvitsin jatkuvaa valvontaa, ja isotätini auttoi paljon ennen kuin sain henkilökohtaisen avustajan, Hyysalo kertoo.

Urheilijan sisulla kuntoutus alkoi tuottaa tuloksia. Jo kuuden kuukauden kuluttua onnettomuudesta hän otti ensimmäiset askelensa pihatrampoliinin päällä.

– Veljet auttoivat minut trampoliinille ja toimivat turvaverkon sijaisina.

Vuoden päästä rinteessä

Jo vuoden kuluttua onnettomuudesta Hyysalo palasi rinteeseen. Kuntoutuminen on kuitenkin yhä jatkuva prosessi.

– Jalkani ja käteni toimivat, mutta eivät niin kuin haluan. Aion taistella niin kauan, että ne toimivat.

Taisteluasenteen ympärille alkoi kehittyä brändi, FightBack. Se myy tuotteita ja pitää yllä FightBack-treenitilaa Turussa.

– Kun törmäsin Vasa Concept -kuntoutusmenetelmään, jossa vastuu on kuntoutujalla, huomasin, että se on minun juttuni. Harjoitteet ovat yksinkertaisia, mutta toistoja tehdään jopa tuhansia, Hyysalo kertoo.

Hyysalo treenaa vapaapäivinään 6–8 tuntia Vasa Conceptin mukaisia liikkeitä. Treeni voi sisältää vaikkapa rekissä roikkumista, rapukävelyä tai koripallon pompottamista.

– Uskon, että oikealla tavalla toistetuilla liikkeillä on suuria mahdollisuuksia aivovamman kuntoutuksessa. Muutkin kuntoutujat pääsevät ilmaiseksi harjoittamaan Vasa Concept –metodia FightBack-tilassa.

Tavoite ei ole tehdä tietty määrä treeniä, vaan palautuminen siihen kuntoon, jossa Hyysalo oli ennen onnettomuutta.

– Ennen onnettomuutta en osannut nauttia tarpeeksi siitä, että pystyin tekemään mitä vain. Haluan takaisin sen tunteen, ettei ole mitään rajoitteita, Hyysalo sanoo.

Teksti: Teksti: Elina Teerijoki, Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää


Lue lisää